Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
Általános 2006. december 09. 0 hozzászólás
 

Ismerõs az úriember nektek? Bizonyára nem, pedig jelenleg is az egyik kezetekben fogjátok a találmányát. Bizony az egérrõl van szó. Pontosan 38 évvel ezelõtt Dr. Douglas C. Engelbar (született 1925)

newspic
Ismerõs az úriember nektek? Bizonyára nem, pedig jelenleg is az egyik kezetekben fogjátok a találmányát. Bizony az egérrõl van szó. Pontosan 38 évvel ezelõtt Dr. Douglas C. Engelbar (született 1925) bemutattaa nagyközönségnek a találmányt amelyet elõször „bogárnak” akartak keresztelni, de mégis egy rágcsáló nevét kapta. A találmányt 1970-ben szabadalmaztatta (US3541541), amikor az még csak két ellentétes állású fogaskerékbõl állt, de mégis ezt tekinthetjük az egér alapjának. A tovább fejlesztett változat, amire már talán sokan emlékezhettek Bill English nevéhez fûzõdik. Õ találta ki, hogy a fogaskerekek helyett egy golyót kell alkalmazni, amely ötlet és megvalósítás több mint 20 éven át, az optikai egerek megjelenéséig és elterjedéséig az alapot képezte, amit természetesen tovább fejlesztettek. Egér irodalom
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: HeNtEs


A feltaláló

newspicAz egér feltalálója Douglas C. Engelbart, 1957-tõl a Stanford Kutató Intézetben (SRI) dolgozott, ahol részt vett az ARPANet létrehozásában, és számos, a számítógép interaktivitását javító megoldást kezdeményezett. Egyik legfontosabb újítása az egér, amelynek prototípusát 1963-ban készítette el. A burkolat az SRI egyik lépcsõjébõl készült, egy gombbal, mert csak egy volt kéznél a gyártáskor. Ezt hamarosan követte a három gombos változat. Az egér mozgását két tárcsa közvetítette az elektronikának.

Az úr jelenleg 81 éves és saját cégének a Bootstrap Institute -nak vezetésével van elfoglalva lányával együtt. Továbbra is aktívan munkálkodik, példának okáért 2005-ben részt vett a HyperScope projekt megvalósításában. Mindeközben kevesen tudják azt róla, hogy õ volt a Hypertext feltalálója is.
Gyengébbek kedvéért:
Hypertext leírónyelv. World Wide Web oldalak készítésére használt programozási nyelv.
HTTP (hypertext transfer protocol)
Hypertext dokumentumoknak a host számítógéprõl egyéni felhasználóknak történõ továbbítására használt protokoll.

Cége tiszteletbõl jelenleg is kapja a világ legnagyobb egérgyártójától a Logitech-tõl az egereket.

newspic
Az eredeti egér

Most pedig kicsit merüljünk bele, mi is az az egér hogyan alakult ki és miként mûködik. Sokak számára ez triviális, de vannak köztünk olyanok, akik csak annyit tudnak róla, hogy húzogatni kell és van rajta két gomb.

Mechanikus egér

Az egér, ami sokak számára már ismert volt és talán mindenki használta is. Xerox PARC nál kidolgozott koncepció szerint egy golyó két tengelynek ütközve adja át a mozgásunkat és továbbítja. A modern egerek az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) munkatársától, Jean-Daniel Nicoud professzortól származnak, aki André Guignard mérnökkel közösen alkotta meg. Az EPFL mellett megalakult Logitech készítette az elsõ népszerû egereket. Ezek voltak azok amik már minden háztartásba eljutottak de lássuk miként is mûködtek

newspic
Az egér mûködése

1: Az egér mozgatása elforgatja a golyót. 2: Az X és Y hengerek tartják a golyót, és továbbítják a mozgást. 3: Fényáteresztõ résekkel rendelkezõ korongok. 4: Az infravörös LED átvilágít a korongok résein. 5: A szenzorok érzékelik a fényimpulzusokat.


Optikai egerek

Egy másik fejlesztési vonalon az optikai egér a mozgásokat egy optikai szenzor segítségével ismerte fel, mely egy fénykibocsátó diódát használt a megvilágításhoz. Az elsõ optikai egerek a Mouse Systems Corporation-nél dolgozó Steve Kirsch-tõl erednek, ezeket még csak egy speciális fémes egérpadon lehetett használni, melyre kék és szürke vonalak hálója volt felfestve. Miután a számítógépes eszközök egyre olcsóbbak lettek, lehetõség nyílt egy sokkal pontosabb képelemzõ chip beépítésére is az egérbe, melynek segítségével az egér mozgását már szinte bármilyen felületen érzékelni lehetett, így többé nem volt szükség speciális egérpadra. Ez a fejlesztés megnyitotta a lehetõséget az optikai egerek elterjedése elõtt.

Több mint egy évtizede léteznek már optikai egerek – igaz, az õs „szemüveges” mûködése némileg eltérõ volt a mai kor optikai egereiétõl. Az õs-optoegér egy erõsen fényt reflektáló felületet igényelt a megfelelõ mûködéshez, amelyet fekete színû huzalokból, csíkokból álló finom rács szõtt át. Az egér kibocsátotta a fényt, amely visszatükrözõdött a felületrõl, s mikor egy fekete vonal megszakította a fényt, akkor az egér logikája tudta, hogy mozdult az eszköz. Azonban a megfelelõ mûködéshez teljesen sík fekvésben kellett lennie az egérnek a speciális padon, s ha az megsérült vagy tönkrement, akkor bizony használhatatlanná vált az egér is. A ma használatos optikai rágcsálókat 1999-ben mutatta be az Agilent Technologies.

Az optikai egérben nem a golyó forgásának hatására kezd el mozogni a kurzor a képernyõn, hanem itt az optika készít felvételeket az alatta lévõ talajról. Az optika munkáját segíti az a piros LED, amely oldalról megvilágítja az alatta lévõ felületet.

newspic
Az optikai egér

Nos, az optika készít egy felvételt, majd kis idõ múlva megismétli ezt a folyamatot, és a képek közötti különbségbõl következteti ki az elmozdulást. Ha a képek megegyeznek, akkor az egérkurzor nem mozdul el a képernyõn. Minél több képet tud feldolgozni az egér képfeldolgozó processzora, annál pontosabb mûködést kapunk. Ez az egér „felbontása”, amelyet dpi-ben (dots per inch) adnak meg. Mivel a területet megvilágító LED fényének színe piros, ezért általában ezeknek az egereknek gondot szokott okozni a piros felületen való „látás”. Problémásak még a nagyon sima felületek és az erõsen tükrözõdõ anyagok. Ezeken ugyanis nem tud az egér megfelelõ támpontokat értékelni.

Egérgombok

A mozgásérzékeléshez képest az egér gombjai igen keveset változtak az idõk során, többnyire csak méretben, számban és elhelyezésben. Engelbart elsõ egerén még csak egyetlen gomb volt, ez viszont hamar háromra szaporodott. A kereskedelmi egerek többnyire egy, két, vagy három gombbal rendelkeznek, bár az 1990-es évek végén már öt vagy több gombos egerek is megjelentek.
A legnépszerûbbek a kétgombos egerek voltak. A második (többnyire jobb oldali) gomb leggyakoribb funkciója a helyi, felugró menü elõhívása egy felületen, mely arra az elemre tartalmaz gyakori mûveleteket, parancsokat, amely fölött az egérrel kattintottunk. Ezt a módszer többek között a Microsoft Windows operációs rendszeren használják.

newspicnewspic

Apple egy gombos egér akkor és................most

A harmadik, általában középsõ gombot gyakran használják egy népszerû, fontosabb parancs vagy makró kiadására. Az X Windows rendszerben a középsõ kattintás megfelel a vágólapról való beillesztésnek az egér pozíciójára. A középsõ gombot sokszor használják pótgombkét egy olyan parancs kiadására, mely egyébként nehezen érhetõ el.

További gombok

Az egerek néha öt vagy még több gombbal rendelkeznek. A felhasználó igényeihez igazodva ezek a gombok széleskörû feladatokat láthatnak el, például lapozhatunk velük a böngészõkben elõre és hátra, elindíthatunk fontosabb programokat vagy különféle parancsokat adhatunk ki velük. A sokgombos egerek legnagyobb elõnye mégis inkább a számítógépes játékok területén nyilvánul meg, ahol a játékos gyorsan elérheti a játék egyes mûveleteit (például fegyvert cserélhet).

Görgõk

Az egerek története során az egyik nagy újítás a görgõ bevezetése volt, mely egy kisméretû, forgatható henger, párhuzamosan elhelyezkedve az egér vonalával. A görgõt „fel” és „le” forgathatjuk, mely azonnali egydimenziós (általában függõleges) mozgást eredményez az egér által mutatott területen. Ezt a módszert sokszor használják lapozásra az ablakokban, különösen hasznos a hosszú dokumentumok olvasásakor. A görgõvel általában kattintani is lehet, így az képes kiváltani a harmadik (középsõ) egérgombot. Egyes újabb egérmodellek támogatják a vízszintes görgetést is egy kiegészítõ görgõvel; más modellek a görgõ helyett egy kétrészes gombot alkalmaznak, melynek a felsõ, illetve alsó részére való kattintás jelenti az adott irányba történõ lapozást.

Az egerek világa tehát fejlõdik és a fejlõdés megállíthatatlan a cégeknek csa ka kreativitásuk szabhat határt, legyen szó az ergonómiáról, a gombok számáról vagy a görgõ viselkedésérõl. Az eleinte fából készült egér manapság már szinte minden anyagban és színben kapható. Kétségtelenül egy sikertörténet indult meg 38 éve, és nagy valószínûséggel még legalább ennyit meg is fog élni.

Boldog születésnapot Mouse!

További irodalmak:
Az egér bemutatkozása 1968 (angol)
Dr. Douglas C. Engelbar (angol)
Az egér története
Páhy Anna: Az egér

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 1511
 
1475
 
 
 
kép 4512
 
1282
 
 
kép 4553
 
1449
 
 
 
kép 686
 
1434
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu