Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
CS2HU 2005. augusztus 25. 0 hozzászólás
 

Természetesen interjú. Természetesen baromi hosszú, viszont annál tartalmasabb. Ha őszinte akarok maradni hozzátok, én jóval tovább tudtam volna kérdezni az alanyt és hallgatni a váltakozó témákat, hisz

Természetesen interjú. Természetesen baromi hosszú, viszont annál tartalmasabb. Ha őszinte akarok maradni hozzátok, én jóval tovább tudtam volna kérdezni az alanyt és hallgatni a váltakozó témákat, hisz ritkán adatik meg az az alkalom, hogy a "másik oldal" mondjon véleményt rólunk. Aki kíváncsi miként is működik és működhet egy sikeres cég, mint befektető, mint baráti társaság és mint szponzor, az folytassa az olvasást. Interjú Dud-al az OBiNet-től
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: BugBeaR


Riporter
Mindig is úgy tartottam, hogy a dolgokat azok irányítják, akik mindig a háttérben munkálkodnak. Beszélhetünk itt Ancients-ről meg hA-ről meg DL-ról, de mit sem érnek ezen nevek a szerverek nélkül. Mint a jó katona fegyver nélkül. Ezért mostani vendégem Dud, aki az OBiNet színeiben nyilatkozik most nekünk. Kérlek mutatkozz be!

Dud:
Hali Mindenkinek, B. Péter vagyok, 29 éves, nős és egy gyönyörű 4 hónapos kisfiú apja! :) Máskülönben az OBiNet egyik vezetője, CSS player és még megannyi minden.


Riporter
Bár így is sokan ismerik az OBiNet-t, mégis kevesen tudnak a kezdetekről. Kérlek mesélj róla miként alakult ez a cég. Mi volt az alapötlet , a motiváció és mivé lett ?

Dud:
Ez egy szép történet :) Redneck alias Rambo barátom és kollégám egy korábbi beszélgetésben már megemlítette és biztos sokan olvasták, de azért elmondom én is. Anno az OBi mint klán 4 éve alakult meg. Kizárólag régi jóbarátok alapították a klánt. Ez időben olyan 10 év körüli ismerettséget tett ki, tehát nem csak egy kis lövöldözésre álltunk össze. Rengeteget lanoztunk és amikor elérhetővé vált a szélessávú internet akkor már magától jött, hogy nekünk a neten is játszanunk kell. El is kezdtünk sokmindennel foglalkozni, épp ami jött. Majd a SOF2 játék megjelenésekor úgy döntöttünk, hogy itt az ideje, hogy saját szerverünk legyen. Mint mindenki más, mi is az egyik egyetemen kezdtük :) Rengeteget játszottunk és rengeteget foglalkoztunk a szerverrel Ez olyan jól sikerült, hogy egyszercsak azon kaptuk magunkat, hogy már mi se férünk be a szerverünkre. Már játszottak spanyolok, franciák, németek, angolok, hollandok... stb a szerverünkön és egy nahyon jó közösség jött össze. Indítottunk még pár portot és egyszercsak kinőttük a szervert mikorra már 8 port futott. Ekkor jött valaki aki nekemszögezte a kérdést, hogy mennyiért adnánk neki egy ilyen szervert. Villámcsapásként hasított belém a gondolat, hogy ez az amivel foglalkoznom ill foglalkoznunk kell a jövöben. Nem titkolt célja volt a klánnak, hogy a rendszeres ivászatainkra valót termelje ki ez a kis cég. Nagy ivók vagyunk, tehát nagyon jól jött egy kis költségtérítés. A polgári életében a klán alapítói és azok is akik az OBiNet -et jó ötletnek tartották a magunk szakterületén nyugodtan mondhatom hogy profik, tehát az OBiNet -nek is úgy álltunk neki, hogy vagy jól csináljuk vagy sehogy. Van köztünk, jogász, két közgazdász, win guru, linux guru sorolhatnám még. A "jól csinálás" alaphelyzetben ott kezdődött hogy vegyünk egy jó szolgáltatót. Hosszas vizsgálódás után az Axelero mellett döntöttünk, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a kitartó együttműködést. Ha valaki azt gondolja könnyű volt a kezdet, az téved :) Kár, hogy nem készült hang és képfelvétel, mikor tetőtől talpig öltönyben megjelentünk az Axeleroban és közöltük hogy megtaláltuk az atom bizniszt :))) Ki kellett találnunk ezek után a működési rendünket, a számvitelünket, költségvetéseket végeztünk .. stb egyszóval kitaláltuk hogy lenne rentábilis az üzlet, és hogy tud olyan lenni, ami nem egy tucat üzlet és mi is büszkék lehetünk rá. Minden részletre nem akarok kitérni és üzleti titkokat se akarok elárulni, de sok munka volt mögötte mire eljutottunk idáig. Egy biztos. Soha nem engedtünk a minőségből és soha nem kötöttünk kompromisszumokat. Drágábbak voltunk mint a piac többi szereplője (mi 25% alapban drágábbak vagyunk mint bárki más... Ugye mi adunk számlát....) de úgy gondoltuk aki komolyan gondolja az áldoz ennyi többletet és igazunk lett. Ma Magyarország büszkén mondhatom legnagyobb GSP-je (Game Server Provider – a szerk.) vagyunk.


Riporter:
Értem. A saját tapasztalatom, hogy egyre több csapaton látok OBiNet emblémával ellátott polót. A FoP "deszka" ként elhíresült polója, a sonicos srácok, a GPS-en való hírdetés. Mindez arra enged következtetni, tovább is léptetek mintsem egy szerver szolgáltató cég. Mesélnél erről az irányról?

Dud:
Rengeteg terv van a fejünkben, nem szeretnénk megragadni egy ponton. Sokan olvasták és már sokan is éltek a németországba kihelyezett szerverünkel. Ez is csak egy lépés azon az úton, ahová el szeretnénk jutni. Nem titkoltuk, ezért én is itt fel merem vállalni, hogy Közép- Kelet Európa legnagyobb GSP-je szeretnénk lenni. Mindemellett pedig aktív támogatója szeretnénk lenni minden olyan eseménynek és klánnak, amik ill akik elősegítik, hogy kishazánk, minnél jobban szerepeljen a cybersport életben.


Riporter
A nemrég lezajlott GLT kupa és a most lefutott net-X is a ti gardírozásotok mellett futott. Milyenek a tapasztalataid ? Beszélhetünk profi cybersportról egyetleg játékosokról? Mi a reális jövő?

Dud:
Számos kupát, ligát, ilyen olyan rendezvényt, hol rövidebbet, hol hosszabbat támogattunk ill. támogatunk. Törekszünk itt is olyanokat támogatni, melyeket gondos tevezés és konzultáció előz meg. Az általad említett net-x nem épp az volt. A net-x kicsit kapkodósra és összecsapottra sikeredett, de magunk részéről megtettünk mindent, hogy mégis helyt álljunk. Tulajdonképpen semmi időnk se volt felkészülni rá, ami miatt természetesen, beütött jónéhány baki, ami borzolta, mind a játékosok, mind a szervezők idegeit. A téma lezárásaként, ha valaki a jövőben kupa, liga szervezésére szánja rá magát gondolja át jól, és kérem időben keressen meg minket, mert profi eseményeket szívesen támogatunk, net-x -et a jövőben nem biztos. A kérdésed másik részére is válaszolok. Nehéz kérdés. Számos korábbi írásodban megemlítettél csomó olyan dolgot amivel maximálisan egyetértek. Ahhoz hogy mi, Magyarok is elinduljunk a szó szoros értelemben vett profi úton elinduljunk, csak 3 dolog kell: pénz, pénz és pénz. Sajna mindenhez pénz kell. Profi szerverekre, profi számítógépre, profi internetre, profi kiegészítőkre... stb és még csak a technikai dolgokról beszéltem. Itt még szó se esett utazásról, szállásról, nevezési díjakról... A profizmus rögös útja ezeken kerüsztül vezet.
Persze egy valamiről még nem írtam ugye ami maga a tehetség és a szorgalom. Lehet valaki milliárdos, ha 0 érzéke van az fps -ekhez. Szorgalommal sokmindenre lehet vinni, de az a szint a közelébe se lesz annak, ami az Isteni tehettséggel megáldott, szorgalmas playerek el tudnak érni.
Visszatérve a támogatásra: tételezzük fel hogy összeáll egy klán 5 tehetséges emberrel és sok sok szabadidővel és tönkrevernek mindenkit. Az ember azt gondolná hogy ömlenek a támogatók és adnak mindent, pénzt, fegyvert és paripát.
Kérdem én mire? Itt 5 magánemberről van szó, akik akkor hagyják abba amikor akarják, akkor vándorolnak el amikor akarnak és persze visznek mindent amit a támogató adott. Mire adjon a Samsung pl 5 monitort egy klánnak? Úgy dönt xy hogy ő unja ZK -nak a búráját és már ott sincs és máris bukott a Samsung egy monitort.


Riporter:
Szerinted milyen keretek közt lehet komoly szponozrációt nyújtani? Hisz említetted, hogy 5 magánemberrel képtelenség egyezkedni.

Dud:
Nem fog senki nagy pénzel beszállni, ha nincs garancia arra, hogy tartósan kap is érte valamit vissza. Én 1 utat látok: komolyan kell venni, lojálisnak kell maradni, konkrét célok kellenek és EGYESÜLETEKET kell alapítani. Ahol aláírt playerek vannak, akikkel lehet szerződést kötni, ahol az egyesület kapja a támogatást és nem xy. Az OBiNet is támogat számos klánt és adunk ilyen keretek közt, amit csak tudunk. Viszont mi is csak akkor tudunk komolyabban beszállni, ha vannak garanciák, vannak szabályok és biztosak lehetünk, hogy a cybersportba rakott pénzünk nem tűnik el csak úgy.

Riporter
Tehát egy szerződésen nyugvó formán belül (lásd: egyesület) megoldható lenne a komoly szponzoráció is, tartós eredmény után. Hol húzhatja meg szerinted egy játékos a határt, amikortól "jogosan" kérhet valamit ? Jellemző nálunk a marok tartás, de kíváncsi vagyok miként vélekedik a szponzor, jelen esetben ti.


Dud:
Igen! Csak úgy tudom elképzelni a komoly támogatást ha tényleg szervezettel lehet együttműködni. Mégegyszer mondom nehezen hiszem, hogy bármelyik nagy vállalat, cég beszáll csak "úgy". Hozzánk is napnta minimum 5-10 megkeresés érkezik támogatás kérése ügyében. Irc -en emailban... jön mindenhogy. Épp most is 2 privim van ilyen ügyben :)
Mindenki ugyanazt kéri és sajna úgyanúgy.
Példa: Hali, Most vertük meg az xy klánt akit Ti támogattok és ebből következően mi sokkal jobbak vagyunk, tehát hülyék vagytok ha nem adtok 2 szervert meg 5 bnc -t.
Másik példa: Hi, Tegnap összeálltunk Totó, Gumi, meg a kenyér aki hozta még két pro haverját és biztosak vagyunk benne hogy kijutunk a WCG -re. De ehhez kell minden, mert egy megveszekedett buznyákunk sincs. Most gondolj bele, szerinted erre beszáll bárki, akinek sok pénze van és cybersportba akar fektetni?
Senki se képzelheti ezt komolyan. Nem akarom önmagamat ismételgetni, de kell egy management, kell egy vezetés, akik vezetnek egy szervezetet, akikkel lehet szerződni, akiknek lehet bármit is adni. Akik nem fognak azzal eltűnni és jogosan lehet ezért elvárni eredményt. Ettől még mi így is adunk olyan klánoknak támogatást, akikben látjuk a kitartást és esélyesnek tartunk valami magasabb színvonal elérését. Persze mi is annak örülnénk ha a fentiek megvalósulnának és akkor mi is még ennél is többet tudnánk tenni.


Riporter:
Ez a felfogás már külföldön is erősen bevezetőfélben van, sorra jönnek létre céges alapú csapatok Amerikában. Említetted, hogy a cybersport befektetés. Ok, hogy a részvények, a kötvények, az ingatlan befektetés, de hogy jöhet a cybersport ide? Mi lehet attraktív a szponzorok számára.

Dud:
Az olyan jellegű cégek mint az Ati, Nvidia, Intel, AMD nem kérdés, Te már korábban leírtad és egyet is értek vele. Aki nem olvasta még annak ajánlom figyelmébe. Egy GSP számára egy ilyen megállapodás kettős célt szolgál. 1, támogatni az adott klánt, hogy jobb eredményt érjen el és ezáltal többen olvassák a nevét így a reklámozott GPS is több emberhez jut el. Ez igen egyszerű. Mondhatnám úgy is hogy ez egy közös cél érdekében egy együttműködés. A klánnak jobb, mert nyugodtan készülhet minden viadalra, hisz megvan minden, ami kellhet, a GSP meg számíthat az eladásai emelkedésére. 2, A klánon keresztül elősegíteni a hazai cyberélet fejlődését, ezzel inspirálva még több playert hogy játszon és gyakoroljon. Ehhez ugye szerver kell és innentől már egyszerű :) Tehát jól látható, hogy mind a nagy gyárak és mind a GSP -k hasonló cél miatt támogatnak. Támogatás és pénzügyi nyereség.


Riporter:
Érthető a nyereség. Ez azt feltételezné, hogy csak a legsikeresebbek juthatnak komoly támogatáshoz, ami némileg igazolva látszik nálunk is. Viszont ti kicsit más sémát követtek, hiszen a kevésbé ismert,de annál jobban szervezett T4ce klán is a szárnyaitok alatt egyengeti napjait. Mik tehát az OBiNet kritériumai?

Dud:
Természetesen igen, igyekszünk mi is olyan klánokat támogatni akikben látunk fantáziát és várhatóan egy jól működő együttműködés lesz ergo nekik jó háttér, nekünk nyereség. Fentebb is említettem, hogy olyanokat is támogatunk, akik szervezettek van managementje, vannak céljai törekvései, és valami olyat tesznek le az asztalra, amit más nem. A T4CE ilyen! Nem árulnám el a hosszútávú terveiket, de olyan, ami mögé mi teljes mellszélességgel odaállunk. Nem szeretnék egyértelmű kritériumokat felállítani, mert tulajdonképpen minden jó kezdeményezés mellé odaállunk, ha épp van támogatásra szánt keretünk.


Riporter:
Végülis körüljártuk elég szépen a témát, ha valakinek kérdése van megtalál titeket a honlap elérhetőségein. Viszont azt engedd meg, hogy megkérdezzem. Ha 1-től 10-es skálán kéne osztályoznod a cybersport mai helyzetét Magyarországon, beleértve a menedzsmentet, a profizmust, a játékosok hozzáállását, milyen osztályzatot adnál ?

Dud:
Provokatív kérdés, de válaszolok. Nagyon a téma elején járunk még, de én bízok egy jobb jövőben és az biztos hogy az OBiNet részt fog belőle vállalni. Ha ragaszkodsz egy számhoz akkor: 4


Riporter:
Tehát végeztünk is. Már ami az itthoni dolgokat illeti, de ismeretes a cs2 olvasói előtt, hogy ti rendelkeztek egy külföldi szerverrel is. Mi a helyzet odakinn? Mennyire vált be a számításotok és hogyan fogadták a csapatok ezt az egyedi lehetőséget?

Dud:
A német szerverünk letelepítését is aprólékos elemzések előzték meg és igyekeztünk a tőlünk elvárható minőségnek megfelelni. Úgy érzem sikerült. Gondolom azt mondanom se kell, hányan jöttek, hogy szeretnének ott támogatott portot ;) A lényegre térve beváltak a számításaink és jönnek a bérlők szép számmal. Elfogadják az árkülönbséget, hisz tudják, hogy nemzetközi viadalokra a legalkalmasabb egy német szerver, ott jó körülmények közt lehet készülni és játszani a külföldi erős klánokkal. Jól lemérhető lesz, hogy mely klánok azok, akik komolyan gondolják a dolgot, hisz azok valószínű áldozni is fognak érte. Aggódni azonban nem kell senkinek, ha a mostani szerver megtelik, már hadrendbe állt a 2. német szerver, és ha eljön az ideje, elindul Frankfurtba.


Riporter:
Ez mindenképpen bíztató hír. Hát ennyi lett volna, szeretnél még valamit üzenni a Magyar Source Közösség számára?

Dud:
Az asszony megöl, mert itt ülök 1,5 órája :) Köszönöm Neked a beszélgetést! CSS közösségnek pedig: játszatok, készüljetek, mert beszáll az OBi is ;))

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 3173
 
1483
 
 
 
kép 158
 
1709
 
 
kép 4438
 
1894
 
 
 
kép 3260
 
1747
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu