Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
CS2HU 2006. március 17. 0 hozzászólás
 

A mostani cikkben egy videószerkesztõvel ismerkedünk meg. Természetesen az elõzö filmkészítéssel foglalkozó leírásokhoz hasonlóan csak néhány "fogást" fogunk megtanulni.

A mostani cikkben egy videószerkesztõvel ismerkedünk meg. Természetesen az elõzö filmkészítéssel foglalkozó leírásokhoz hasonlóan csak néhány "fogást" fogunk megtanulni. Sony Vegas6 leírás:
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: Abdul Mohamed


Elõször is ismerkedjünk meg a kezelõfelület számunkra lényegesebb részeivel


Menü (lent):

Explorer: fájlkezelõ
Trimmer: vágófelület (én még nem találtam szükségesnek a használatát)
Project media: médiatervezet (azokat a fájlokat tartalmazza, amelyeket már használtunk az aktuális film elkészítéséhez, azaz ha törölve is lett a timeline-on, attól még itt szerepelni fog)
Media manager: magyar fordításban furcsán hangzana. Sok hasznát ennek a funkciónak sem vettem még. Lényegében minden olyan fájlt részletesen tartalmaz, amelyet használtunk a vegas használatakor. A preview ablaknál meg is tudjuk tekinteni akár még más projectünk mentését is.
Transitions: ez a menü tartalmazza az átvezetõ effekteket két média között.
Video FX: különbözõ effekteket tudunk a videó részleteinkre tenni.
Media generators: ezt a menüt sem fogjuk túl sokszor használni, csak a szövegek létrehozásakor.


Menü (fent)

File: fájlokkal kapcsolatos mûveletek
Edit: szerkesztés
View: nézet
Insert: beszúrás
Tools: eszközök
Options: opciók, választási lehetõségek
Help: segítség
Gyakorlatilag a fent lévõ menükre nem igazán van szükségünk, mert szinte mindent meg tudunk oldani egyszerûbben is.


Ezután a rövid és kissé száraz ismertetõ után nézzük meg, hogy készíthetünk el egy egyszerübb filmet.


Megjegyzés: Mivel nagyrészt a lenti menüsorból fogunk dolgozni, ezért nem írom le minden egyes mûveletnél, hogy hol kell keresni az adott opciót. Ha valamit nem ott fogunk megtalálni, azt külön jelezni fogom.

Szöveg hozzáadása

Mint minden filmben, itt is lényeges, hogy még az elején kiderüljön, mi is a címe mûvünknek(intro). Ahhoz, hogy szöveget tudjunk hozzáadni videónkhoz, keressük meg a Media Generators/Text opciót és itt válasszunk ki egyet a lehetõségek közül tetszés szerint, majd egyszerûen csak a bal egérgombot lenyomva tartva húzzuk fel a timeline-ra.Most felnyílik egy ablak, ahol tetreszabhatjuk szövegünket.

Frame size: a kép felbontását állíthatjuk át
Length: a hossza állítható, azaz, hogy mennyi ideig tartson ez a rész videónkban.
Edit fül: itt írhatjuk át a példaszöveget tetszés szerintire. Ezen kívül állítható még a betûk tulajdonsága, igazítása.
Placement fül: a szöveg elhelyezése. Vagy egyszerûen kiválasztjuk valamelyik lehetõségeket a Text placement opcióból (alapértelmezett a Free form), vagy az alatta lévõ kis elõnézeti ablak fölé visszük az egérkurzort, majd miután megjelenik a nyíl helyett egy kis kéz, tetszõleges helyre mozgatjuk a szöveget.
Properties fül: a szöveg tulajdonságait állíthatjuk részletesebben, mint az Edit fülnél. A Text Colornál a szöveg, a Background Colornál a háttér színe változtatható. A Text Propertiesnél a Tracking menüben csúszkával állíthatjuk a betûtávolságot. A Scalingnál zoomolhatunk, a Leadingnél pedig, ha több sorból áll szövegünk, a sorköz állítható.
Effects fül: néhány egyszerûbb effektet adhatunk szövegünkhöz. A Draw Outlinenál a szöveg körvonalát állíthatjuk. Itt is csúszkával állíthatjuk a megadott lehetõségeket, ezért most már nem írom le részletesen, mit is lehet velük állítani, az elõnézeti (Preview) ablakban úgy is azonnal látszik, ha átállítunk valamit. A Deformation opciónál deformálhatunk, a Shadownál árnyékot adhatunk szövegünknek.


Mivel most már a feliratainkat el tudjuk készíteni, nézzük meg, hogy tudjuk a movienk leglényegesebb részét elkészíteni.


Videó és audio hozzáadása

Keressük meg az Explorer menüben a nyers avink valamelyikét. Ha ez megvan, kattintsunk rá, majd a bal egérgombot nyomva tartva húzzuk fel a Timeline-ra. Ha úgy készítettük a fájlt, hogy mikor a képeket összefûztük és a hangot is hozzáadtuk, akkor két sávunk fog megjelenni (videó és audio sáv). Ha csak a képeket, akkor sincs semmi gond, keressük meg a hozzátartozó hangfájl majd az elõbb leírt módon adjuk hozzá a timeline-hoz. Célszerû közvetlen a videó alá tenni, így tudni fogjuk, hova tartozik.

Átvezetés

Értelemszerûen két videórész között tudunk ilyet létrehozni (audiónál is, de ezt majd késöbb). A legegyszerûbb, ha úgy csináljuk meg, hogy az egyik videónk elhalványul majd a másik felerõsödik.



Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy az egérnyilat a videónk valamelyik felsõ sarkára visszük, majd amikor egy negyedkör megjelenik és a Fade offset felirat, akkor lenyomjuk a bal egérgombot és a videónk felé húzzuk tetszõleges hoszzúságban. Ha nem tetszik az, ahogy a Vegas alapbeállításában van, azon még változtathatunk úgy, hogy mikor megjelenik a Fade offset felirat, akkor lenyomjuk a jobb egérgombot, majd a felnyíló lehetõségek közül kiválasztjuk a számunkra legmegfelelõbbet.
Természetesen az átvezetést megoldhatjuk másképp is, ami sokkal látványosabb. Ehhez menjünk a Transitions menübe.



Nem szándékozom mindegyik lehetõséget leírni. Szerencsére a Vegasban könnyû dolgunk van, mert ha kíváncsiak vagyunk valamelyik átvezetésre, egyszerûen csak vigyük fölé az egérnyilat, ekkor megmutatja, hogy is néz ki valójában az.
Miután kiválasztottuk a számunkra tetszõt, a bal egérgombot lenyomva tartva húzzuk a közé a két jelent közé, ahol szeretnénk az átvezetést. Ekkor ismét egy kis ablakocska fog megjelenni, ahol tetszés szerint állíthatjuk a tulajdonságait. Ha túl rövid az átvezetés (véleményem szerint mindig az), azon növelhetünk úgy, hogy ha az átvezetés szélére kattintunk, majd a bal egérgonbot nyomva tartva növeljük a nagyságát. Ez így roppant egyszerûen hangzik, sajnos mégsem az. Elõfordulhat (ahogy nálam is), hogy hiába helyeztük a kívánt helyre az átvezetést, nem látjuk. Semmi gond, zárjuk be a felnyílt ablakot majd a Timeline-on "zoomolnunk". Ezt kétféleképpen tudjuk megtenni. Vagy egyszerûen a görgetõsávok közötti nagyítóra kattintunk, majd a kívánt terület fölé megyünk és a bal egérgombot lenyomva tartva kijelöljük a felnagyítani kívánt területet, vagy a vízszintes görgetösávnál lévõ plusz jelre kattintunk.
A másik probláma az, hogy egyelõre csak az egyik jeleneten van az átvezetés. Kattintsunk az átvezetés "csíkjára", majd húzzuk rá a másik jelenetre. Ha ezzel is megvagyunk, kattintsunk az átvezetésen lévõ x gombra (Transition Properties), ezután állíthatjuk az átvezetés tulajdonságait a nekünk megfelelõre.

Effektezés



Részben hasonlít az átvezetéshez. Menjünk a Video FX menübe és itt válasszuk ki a nekünk tetszõ effektet, majd húzzuk a jelenetünkre. Ekkor a jelenetünk jobb alsó sarkában lévõ jel (talán a plusz jelre hasonlít legjobban) zöld színû lesz. A késöbbiekben, ha változtatni akarunk, akkor erre kell kattintani és felnyílik az effekt tulajdonságait tartalmazó ablak.
Elõfordulhat, hogy nem az egész jeleneten szeretnénk az effektet, hanem csak bizonyos részein. Ehhez az effekt ablakában lévõ "mini timeline"-ra lesz szükségünk. Menjünk ahhoz a részhez, ahol szeretnénk, hogy kezdõdjön az effekt, majd a timeline-on kattintsunk duplán, ekkor egy keyframe jön létre(kicsit elöbbre álljunk, hogy pont ott tudjuk kezdeni az effektezést, ahol szeretnénk). A kívánt résznél állítsuk be az effekt tulajdonságait, ekkor automatikusan létrehoz egy keyframe-t. Ahol pedig szeretnén, hogy véget érjen, hasonlóképpen járjunk el, mint az elõzõekben, csak értelemszerûen fordítva.

Zoomolás



Azon a jeleneten, ahol zoomolni szeretnénk, kattintsunk a jelenet jobb oldalán lévõ rombuszra (Event Pan/Crop). Az egyik lehetõség,hogy a position menüben a felbontást alacsonyabbra állítjuk, mint amennyi az aktuális. Természetesen ha nem az egész jelenetet akarjuk zoomolni, itt is lehetõség van keyframe-ek elhelyezésére.



A másik lehetõség, hogy a felnyílt ablak bal oldalán lévõ menük közül tegyük aktívvá a Lock Aspect Ratio lehetõséget. Ha nagyítani akarunk, akkor kicsinyítsük le a kék színû keretünket, majd ha esetleg nem teljesen a kívánt helyen van a zoomolás, mozgassuk a kapott keretet oda.

Tömörítés

A File menüben (fent) válasszuk ki a Render as lehetõséget. A felnyíló ablakban adjunk nevet filmünknek és kiterjesztésnek avi formátumot. Ha ezzel megvagyunk, testreszabjuk a movie-t (Custom).



A Project fülnél a videó minõségét állítsuk a legjobbra (Best).



A Video fülnél fájlformátumnak válasszuk ki az xvidet. Elõfordulhat, hogy ha a Field order opciót alapértelmezetten hagyjuk, néhol csíkos lesz a filmünk, ezért ezt állítsuk át None (progressíve scan)-re. Majd konfiguráljuk be a kodekünket. Én a 2 mûveletes (2pass) megoldást ajánlom. Az elsõ megvizsgálja a filmünket és információkat gyûjt róla, a második végzi a tényleges tömörítést (a 1pass utáni videót nem tudjuk megnézni). Ügyeljünk arra, hogy a 2 mûvelet között már ne változtassunk semmit!!!



Nem szeretnék mindent leírni, ezért inkább képekben mellékelek egy viszonylag jó tömörítési beállítást.

Fõablak



Profile @ Level



Encoding type: Twopass - 1pass



Encoding type: Twopass - 2pass (a bitrate-t állítsuk 4000-re)



Advanced options



Audio



Elõfordulhat, hogy a Vegas hibaüzenettel nem fogja végrehajtani a renderelést. Mindent csináljunk ugyan úgy, mint fentebb leírtam, csak az audio fülnél ne állítsunk át semmit. Ha kész a renderelés, nyissuk meg a Virtualdubot, majd fájlunkat. A Video fülnél válasszuk a Direct stream copyt, az Audio fülnél a Compression opciót és ott állítsuk be a hangot mp3-ra.

Remélem a cikksorozattal segíteni tudtam azoknak, akik movie-t szerettek volna készíteni, de még nem tudták, hogy kezdjenek neki. Szeretném megköszönni Kumite segítségét a tömörítésben. Ha kérdésetek van, a szokásos címek bármelyikén feltehetitek.

Jó filmkészítést mindenkinek!

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
Gabe Newell
 
1495
 
 
 
kép 3081
 
1429
 
 
kép 5214
 
2264
 
 
 
kép 1094
 
1417
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu