Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
Interjú 2011. február 17. 0 hozzászólás
 

Nem is olyan rég a blogok között megjelent BugBeaR irománya, illetve ötlete, mely talán megoldást jelentene a hazai css közösség hanyatlására. Tulajdonképpen az alap elgondolás már régóta létezik, ezt



Nem is olyan rég a blogok között megjelent BugBeaR irománya, illetve ötlete, mely talán megoldást jelentene a hazai css közösség hanyatlására. Tulajdonképpen az alap elgondolás már régóta létezik, ezt átdolgozva kicsit született meg az az ötlet, mely alapja egy a közösség által választott tagokból álló csoport, aki vélhetően a jó irányt mutatná a közösségnek. Ezt időközönkénti személyes találkozókkal biztosítanák, illetve folyamatosan rotálódó tagokkal, hiszen aki nem felelne meg, az hamar kiesne ebből a döntéshozó csoportból. Persze ez semmiféle kötelezettséggel nem járna a közösség felé, aki akarja követi, aki nem az nem, ez mindössze egy javaslat lenne, melyet a beválasztott emberek a legjobbnak tartanak.

Egy interjú során BugBeaRt faggattam, aki készségesen válaszolt kérdéseimre, melyek leginkább az előbb említett téma köré épültek fel, de kitértünk a régmúltra is kicsit. Jó olvasgatást!

Az interjú
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: saxxo


Üdvözöllek itt a TotalCS hasábjain BugBear. Gondolom nem idegen számodra ez a környezet, de mivel mostanában keveset hallani rólad, kérlek mutatkozz be az „újaknak".

Sziasztok Újak ! Lényegtelen, hogy mi a nevem és hány éves vagyok - játékosként 2001-től vagyok megtalálhatók, Return To Castle Wolfenstein-ben jeleskedtem igazán - több válogatottság illetve taktikai vezető majd két "klub csapattal" is az elit 12-es ligába játszottunk végül egy német klánból hagytuk abba, 1 külföldi langyőzelemmel és egy második és egy harmadik hellyel. Később gondoltunk egy nagyot Pigstickkel és Bazsowicz-al majd jött az OBi, ott mint manager és tapasztalt játékos kaptam szerepet, de inkább az elsőt szerettem csinálni. CS:S-ben sohasem voltam annyira jó, nem is ez a lényeg. Szerkesztő a CS2.hu-n , majd nagyon sok élő kommentelés a játékvilágban, CS és autószimulátor területen. 1 év a játékipar nagyágyújánál, az EA-nél, majd váltás. Ez a játékvilág felé mutatott profil, elég ennyi bemutatónak.

Mielőtt rátérnénk a fő témára, szeretnék egy kicsit visszakanyarodni az időbe. Az OBi idejében, ahogy azt te is említetted, a szervezet aktív tagja voltál, még ha nem is játékos. Mondanál pár szót, hogy miért lett ennek vége?

Nagyon sokszor leírtuk, 3 blog és 2 Res1st interjúban kifejtettük. Sőt, egy nem aktivizált nagyon régi blog írásom pontosan megmutatja. Ha egy csapat sikeres és egységes, eljön az idő, mikor kinövi hazáját. Sajnos a többi klán nem felzárkózni akart, hanem mutogatott ránk, hogy áhh nálunk van pénz meg erősek a játékosok és így mindenkit elverünk stb. stb., nem számoltak azzal az 1 évvel és azzal a 3 éves pontosan hónapról hónapra követendő stratégiával, ami e mögött volt és publikálva is lett. Ennek következtében a versenyek nem fejlődtek, a hazai díjazásokért már nem érte meg versenyezni, mert több esetben a csapat összezongorázása és a poló költségek többe kerültek mint a LAN győzelem. Hozzáteszem, a lan győzelmekből kellett volna a nevezés legalább 70%-át is kigazdálkodni mind hazai és külföldi rendezvényekre. Mivel ez nem jött össze, így nem volt tovább alternatíva - lépcsőfok hova fellépni. Ellenben, bevallom akkori még rutintalanságom miatt (úgy gondoltam kell a lan győzelmek a támogatókhoz) nem úgy döcögött a szekér ahogy kellett. Elfogyott a lendület, a külföld még túl drága volt és meg kellet húzni vonalat, mert stagnálni nincs értelme. Úgy érzem, hogy némileg azon csúszott el, hogy a közösség inkább tisztelte a csapatot, mintsem igazán meg akarta volna verni így nem maradt az a kritikus tömeg, akik miatt viszont a szervezők mozdultak volna pozitívabb irányba. Így megmaradt egy remek haveri/baráti társaságnak a csapat, azóta is mindenki tud mindenkiről.

Az OBi végeztével te is a háttérbe vonultál, ám a mostani blogod a visszatérésedet sejteti. Helyes következtetés ez, vagy csak az általad vélt helyes utat próbálod megmutatni a közösségnek?

Res1st és a kommentátorkodás révén végig követtem a dolgokat, de már nem aktívan. Én úgy vagyok vele, hogyha valahol úgy érzem tevékenyen tudok segíteni, ott megteszem. A legnagyobb találmányok is őrültségnek hangzottak vagy "túl egyszerűnek". Szerintem nagyon kevesen vannak abban a pozícióban, hogy negatívumok nélkül tudjanak hasonló lépést tenni. Mindenki félti a pici hírnevét, mintha bármit is érne, engem viszont inkább az vezérel, hogy a megszerzett tudásom átadásával egy újfajta irányt is mutathassunk a közösségnek. Én azt mondom ez az irány, a többi mondjuk 17 tag máshol látja az igazat , a végén pedig összeáll az az arany középút, amerre el lehet indulni. Lehet így is csinálni, ami most van. Mióta kommenteket olvasok én olyan emberrel nem találkoztam, aki a "másik primitív" réteghez tartozott, amiről mindenki beszél. Nem célom, hogy vezéreljek, vagy vezessek. Én szeretnék egy utat mutatni, hogy lehet így is - ezt több szakértő és érintett bevonásával és ha nem jön össze, azt mondhatom, hogy legalább megpróbáltam. Tanulságos lesz, ami külön jó mivel szeretek az emberekkel foglalkozni, mi jár a fejükben, milyen szokásokat követnek és így tovább.

Nem titok, hogy a megkeresésem apropója a nemrégiben közzétett blogod. Az „iromány" tartalmát most nem feszegetném, hiszen ezt mindenki elolvashatja ebben a hírben, vagy akár a blogban is. Viszont idéznék egy fél mondatodat: „Egy régebbi próbálkozásom a WCG főszervezőjével közösen sajnos parkoló pályára került egy időre..." Ez pontosan mi is volt, mi lett volna a célja ennek?

A Magyar Elektronius Sportolók Egyesülete - rövidítve MESE. Kedves barátommal elindítottuk, de hamar rájöttünk, hogy az a komplex rendszer, amit kigondoltunk csak úgy mozoghat tényleg hatásosan és szubjektív nézőpontokat (értsd vállalatok érdek befolyásoltságát) elkerülve, ha jelentős saját tőkét vonunk be. Mivel ez se neki akkor, se nekem nem állt rendelkezésünkre így jelenleg áll a project, de nem halott. Ez egy nagyon komplex, a csapatokat ranglistába összefogó rendszer lett volna. Win Win alapú tehát a cégek belépése 99%-al egyszerűbb lett volna illetve a pénzek eloszlása is így a kisebb csapatok felzárkózási lehetőséget, a nagyok pedig folyamatos fenyegetettséget kaptak volna, így mindkettőnek lett volna értelme hajtani. Egyik azért, hogy megőrizze a kiemeltséget és a támogatást, a másik pedig pont azért, hogy villámgyorsan odakerüljön, hogy legyen értelme játszani és időt fektetni ebbe.

Tehát ha jól értem akkor a cél az hasonló lenne most is. Egy kicsit provokatív, vagy ha úgy tetszik negatív kérdést tennék fel. Miből gondolod, hogy a „bizottságon" belül nem lenne ugyanolyan széthúzás, mint az egész közösségben?

Roppant egyszerű a válasz. A széthúzás kell természetesen, ezért szeretnék legalább 20 tagot minimum. Egymást kell meggyőzni, és minden egyes tagot, beleértve engem is a közösségnek kell oda beszavazni. Remélhetem, hogy ezek az emberek meg tudnak állapodni egymással, mert akkor mindenki haladó szellemű. Ha valaki köti az ebet a karóhoz, pontosan olyan gyorsan ki lehet tenni A B C D E megoldást a közösség részére eldöntendőnek. Amit ők választanak, onnantól akkor a 20 ember a szerint ügyködjön. Számítok rá, hogy lesz és ez benne a szép. Ha pl. 20-an megtanulnak együttműködni, a másik 2000 közül csak pár 5 fős csapat kezdi egymást győzködni egy döntés helyességéről, már jó úton járunk. Úgy gondolom, hogyha létrejön egy ilyen szervezet, a célja pontosan az, hogy több jó döntéssel igazolja a létjogosultságát és később az emberek kövessék és ne kételkedjenek mindig. Minden ember védje meg az igazát és ekkora szórásnál nagyon jól kell érvelni.

Visszautalnék egy előző kérdésemre, miszerint ebbe te magad is aktívan részt kívánsz majd venni, vagy a háttérből figyeled majd a történéseket?

Nem ragaszkodom a részvételhez. Engem is pontosan ugyanúgy be kell választani vagy egyáltalán a listára jelölni. A rendszer kidolgozásában viszont feltétlen oroszlánrészt vállalok magamra, hiszen az ötlet és a működési elvek nélkül ennek sincs értelme. Fogjuk fel úgy, hogy amit elmondtam, az a gépház, de a procit alaplapot rammokat éppúgy bele kell rakni, ellenben utána bárki be tudja kapcsolni.

Ha jól tudom a MESE félig-meddig hivatalos formába volt öntve, legalábbis a cél az volt. Ezt ebben az esetben fontosnak tartod?

A MESE nem félig meddig, hanem teljesen működőképes formában van és él. Ehhez az ötlethez ellenben erre nincs szükség lévén nincs gazdasági kihatása, se profit szerzési cél. Pont olyan, mint amikor a szülők összeülnek óvodás korú gyermekeik mellett, hogy megbeszéljék ki milyen iskolát ismer, milyen tapasztalatok vannak, hogy aztán jól válasszanak a porontynak és jó irányba induljon a karrierje.

Mit gondolsz, a közösség a választott emberek által „kijelölt utat" milyen arányban fogja követni? Mire számítasz? Nyilván lesznek olyanok, akiknek tetszeni fog a dolog, de véleményem szerint nem egy olyan is lesz, akit vagy nem érdekel, vagy nem tartja helyesnek. És ide kapcsolódik még az is, hogy nagyságrendileg a közösségnek mekkora hányadának kell a támogatása ahhoz, hogy sikeres legyen ez az egész?

Szeretem mikor az interjúban egyből 3 kérdés van egy bekezdésben :D Vegyük sorba: Az arány alakul folyamatosan. Először valószínűleg sok kritikus lesz, később több támogató és egymást meggyőző játékosra lehet számítani. Arra számítok, hogy a közösség fog adni egy esélyt az egésznek, aztán ízekre próbálja cincálni. Igazából csak a húzó erőt kell meggyőzni, a többiek jönnek velük mert látják, hogy működik és lustábbak lesznek annál, mintsem egy ilyen segítséget kihagyjanak. Gondolok itt a tervezett szponzor keresési segítségre, vagy a szereplést és megítélést javító tényezőkre. Számolok azzal, hogy kis hazánk játékosai roppant szkeptikusan állnak mindenhez, ami picit is problémát okoz.

A semmiből fel lehet ezt működő szintre építeni gyakorlatilag egyedül, vagy számítasz bármiféle segítségre? Gondolok itt akár hostingokra, vagy közösségi oldalakra, vagy bármi elektronikus sporttal foglalkozó „üzletágra"?

Az alapokat szeretném egyedül kitalálni beleszólás nélkül. Utána a szerintem működő vázat véleményeztetem az általad felsoroltakkal illetve azon emberekkel, akiről úgy gondolom, hogy rutinja révén több lehet a rendszer. Ha ezzel végeztünk, jöhet a finálé.

Azt azért biztosan mondhatom, hogy amiben tudunk segítünk neked ebben, ha mással nem is akkor a közösség felé való kommunikálásban. Megköszönöm, hogy szakítottál időt a válaszadásra és remélem a közeljövőben újra beszélhetünk, akkor már létező konkrétumokról. Az interjú végén mondanál még esetleg valamit?

Köszönöm, remélem lesz lehetőségem igénybe venni ezt a támogatást. Köszönöm szintén az interjút, azthiszem majd akkor teszek hozzá a mondandómhoz, ha elbillen a mérleg a semmittevésről :)

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
Ezt a cikkünket olvastad már? close
Szerintünk ezek a legjobb CS2 pályák
A Counter-Strike-sorozat pályái több mint 20 év távlatából a videojátékok ikonikus helyszíneivé váltak, nem is beszélve a versenysport történelméről. Ma az 5 legjobb CS2-es pályát vesszük sorra.
0 hozzászólás
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 976
 
1418
 
 
 
kép 5822
 
1821
 
 
kép 4460
 
3572
 
 
 
kép 3699
 
1575
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu