Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
Interjú 2008. november 28. 0 hozzászólás
 

A mostani interjú úgy hiszem kötelező olvasmány. Pigstick a TOTALCS-nek adott exkluzív interjújából megtudhatjátok, hogy miként hullik le egy csillag az égről. A csillag maga az ország elsőszámú

A mostani interjú úgy hiszem kötelező olvasmány. Pigstick a TOTALCS-nek adott exkluzív interjújából megtudhatjátok, hogy miként hullik le egy csillag az égről. A csillag maga az ország elsőszámú Counter-Strike: Source csapatának csillaga, de hogy miről is volt szó a beszélgetésünkben, azt kivételesen nem árulom el, egyelőre legyen annyi, hogy sokan meg fogtok lepődni és még többen szomorúak lesztek. Jöjjön hát az interjú! Pigstick - End of OBi interjú
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: HeNtEs


HeNtEs: Tiszteletem Pigstick! Akkor talán kezdjük bár a téma szomorú lesz köszönhetően ennek az amúgy is depresszióval sújtott téli időjárásnak mégis megpróbálom vidámabbra venni a figurát. Először is arra kérnélek, hogy ismét mutatkozz be az olvasóknak, bár tudom, hogy ez az 5. interjúd itt az oldalon, de lehet, hogy vannak olyan nézők, akik csak mostanában kapcsolódtak be az egykori CS2HU adásába.

Szia Henti bácsi! Szakács István a becses nevem, lassan a 22. életévembe lépek, az OBi gárdáját 3. éven át vezettem, eleinte mint játékos, majd később mint manager.

Azt gondolom nem az anyatejből szopkodtad ki hogyan is kell játszani a Counter-Strike-al, de vajon mégis hogyan csöppentél bele ebbe az egész dologba. És mikor kezdett el komolyabban érdekelni az eSportnak nevezett klánosdi a haverokkal?

Első online közösségem (egy warez oldal khm) rántott bele anno még az 1.5 világába, ami természetesen azonnal fertőzött tovább. Később hallottam, hogy IRL is beszélgetnek az emberek a "cs"-ről, és a baráti körből is sokan játszottak vele. 5éve kezdtem kb játszani, és az utolsó két évet vettük komolyabban, mint "eSport".

Az szerintem mindenki számára világos (ha másból nem is de abból a k*rva nagy képből a cikk tetején), hogy te az Obi, vagyis más néven az Old Boys Inc. játékosa vagy/voltál. Előtte is voltak szárnycsapkodásaid más csapatokban vagy mindig is az öreg fiúknál játszottál?

Természetesen voltak.... :) ezeket azért korántsem nevezném még klánoknak sem. Eleinte a warezos srácokkal játszogattunk, majd később az első rendezettebb felállás a NoLF volt Benyvel és Ricchivel, de ez már 1.6ban. Mi ezt tartjuk az OBi elődjének. Igazándiból a befektetett munka az OBi név alatt térült meg, ugyanis itt tudtunk komolyabban elkezdeni játszani. Más csapattal nem játszottam, ez a mag valahogy beton biztosan összeállt.

Akkor bátran kimondhatjuk benne voltál az Obi alap keretében most azonban már nem csak fél lábbal, hanem teljesen is kiszálltál belőle. Ezt a témát most jó alaposan ki fogjuk boncolni de mindenek előtt egy pontos érvet kéne megjelölnöd (némi körítéssel), hogy miért is döntöttél úgy annó, hogy felhagysz az aktív játékkal és a háttérből próbálod igazgatni a csapatot majd most pedig úgy, hogy végleg otthagyod őket?

Az aktív játékkal egyszerűen azért hagytam fel, mert béna vagyok. Komolyabbra fordítva a szót, a csapatot erősebbnek éreztük úgy, ha nem én hanem más tölti be a játékos posztot. Resist addigra megtanulgatta a taktikai elemeket, tehát mint irányító sem volt rám szükség. Egyszóval előrébb léptünk. Magamat pedig erősebbnek éreztem, a háttérmunkálatokban. Mivel managerek-ből mint tudod nincs felénk hiány, nem arra a talajra léptem, hanem egyfajta összekötő szerepem volt a játékosok - management - támogatók között. A miértje annak, hogy inaktivitásba vonultam pedig nemes egyszerűséggel annyi, hogy ezt a feladatkört nem tudom megfelelően ellátni. Hozzá kell tennem, elég sokat próbálkoztam, de rajtam kívülálló dolgok miatt nem működött sajnos. Tehát mondhatni feleslegessé váltam a háttérmunkálatokban.

Magadban keresed a hibát esetleg másokban, vagy egyszerűbb magát a rendszert hibáztatni és belátni, hogy a 150 éves török megszállás, majd az oroszok annyira visszavetették az ország fejlődését, hogy még mindig fényévekre vagyunk a nyugati országoktól? Szerinted hol hibázik nagyon ez az egész eSport dolog?

A magyar ember híres arról, hogy mindent valamire / kire ráken. Képtelen összefogni, és határozottan, egységben előre tekinteni, és fejlődni. Ez tökéletesen igaz mind az eSportra, mind a történelemre. Nem csak nálunk voltak efféle megszállások, mégis mi sírunk leginkább még mindig. Ha jól megnézed minden, valaha a közelmúltban elnyomott ország talpra állt már. Kicsit eltekintve a történelemtől, sokan külföldi aggyal gondolkodnak, Magyarországon. Túl gyakran használnak olyan kifejezéseket (szponzor, támogatás, motiváció, stb) amiről tulajdonképpen fogalmuk nincsen. Hagy pontosítsak egy kicsit... Van fogalmuk, de óriási tévhitekben élnek. Mire valaki ezekkel tisztában lesz, pontosan jól átlátja, hogy az egész "magyar esport", egy álomvilág.
Ezek, a sokak által istenített, rendezvények, ligák, megjelenések stb stb, mind csak próbálkozások, több-kevesebb sikerrel. Ahogy bekerültem a sokak szerint "pro" körbe (ismét egy sokat használt, értelmét vesztett szó) folyamatosan hallottam mindenről, amit éppen xy emberek elképzeltek, majd ezzel kívánták "befuttatni" az esportot. Helyenként voltak megvillanások, de hosszútávon az egészből hiányzott a fent említett összetartás. Ha csinálnak itthon egy jó rendezvényt, képtelen a magyar játékos gárda értékelni. Ellenben ha csinálnak egy rossz rendezvényt, jön a flame. Kérem szépen inkább meg kéne becsülni, ami van, ami meg nem úgy sikerült, hozzátenni, esetleg megjegyezni, hogy hol lehetne javítani. De nem, magyarok vagyunk, minden szar, mindent mindenki jobban tud. Ja hogy senki sem cselekszik? Vajon miért? Nem akar, vagy nem tud ?! Természetesen vannak kivételek, de ezeket túlnyomórészt elnyomják. Véleményem szerint a felsorolt érvek miatt nem tudunk kimászni a gödörből. Persze jó pár indok van még, de valahogy mindig, a "hozzáállás" szóhoz lyukadunk ki. Amíg a kommentek többsége arról szól, hogy youtube link, meg smilek, meg " FU xy", addig nincs is kinek építeni. Akiknek meg lehetne, azok folyamatosan hagyják ott a játékot, hozzáteszem jogosan.

Ebben alighanem teljesen egyet kell értsek veled, tehát a probléma nem magával az esporttal és annak elgondolásával van, hanem a hazai közösség és amúgy a hazai lakosság moráljával. Legalábbis ezt veszem ki a szavaidból. Nem lehet ez annak az oka, hogy ez az új generáció már úgymond koraérett? Némi nevelési és egy-két atyai pofon hiányával cseperedett fel és úgymond korán cseppent bele ebbe az egész internetes és játékos világba? Nincs ítélő- és értékelő-képessége, hanem egyszerűen csak van, és sz@rik bele, abba hogy mások mit mondanak, vagy hogy másoknak, ahhoz, hogy őt „szponzorálják" komoly munkát kell végezni mert a pénz nem terem az almafán. Gondolom az Obi-s találkozókon felcsendültek a sztorik, hogy hány ember kuncsorog szerverért, aztán ha nem kap jól megsértődik, hiszen ő pr0 (és különben is ott van a CB-n az eredménye) és hogy mernek vele így bánni, közben pedig nem gondol abba bele, hogy azt a szervert nem a mikulás hozta, hanem valakiknek több millió forintba került és jó ha vissza hozza az árát mielőtt tönkremegy. Tehát lehet hogy valóban az életkorral és az egyre inkább saját magukat alulmúló generációkkal van a baj?

Úgy érzem, hogy egy elég erős, akár még nevelni is tudó, gárda áll az esport körül. Azonban valahogy mindenkinek csak a sokadig elfoglaltsága ez a világ, hiszen lehetetlen ebből profitálni. Addig, amíg nem lesz ez xy szervezetnek MUNKA addig marad mindenki számára hobbi szinten, hiába csinálja azt profin. Nagyon sok odaadó ember dolgozik itt körülöttünk, esportolók körül. A gáz annyi, hogy nem élvez senkinél elsőbbséget ez a világ, hozzáteszem jogosan. Az, hogy a fiatalság nagy része tahó, nem hinném hogy probléma lenne. Ők a piac. Nekik is el lehet bármit adni, csak tudni kell hogyan. Ha lenne pár nagyobb szervezet (egyáltalán nincs itthon) akik példát mutatnának, nem így viselkedne az átlag fiatal. De mivel ilyen szervezetnek esélyük nincs létrejönni, borul az egész.

Akkor ez egy ilyen 22-es csapdája, hiszen a szervezett nem jön létre, amíg nincs pénz, viszont amíg nincs szervezet a játékosok nem kezdenek el aktívan játszani, vagyis senkinek nem lesz érdeke pénzt belefecölni és a kör kezdődik elölről. Akkor szerinted hol lehet a kitörési lehetőség? Azért is kérdezem, mert számomra nagyon idegen kezd lenni ez a világ, hiszen jómagam lassan 10 éve sürgölődöm a téma körül és valahogy, még ha kezdetlegesebb is volt mégis régen az emberekben volt tartás és ha nem is kaptak semmit akkor is együtt maradtak és játszottak. Miért változott ez szerinted meg?

Erre sajnos a választ nem tudom. Találgatni tudok csak. Szerintem, amikor megvolt itthon a 3-5 "top" csapat, és egymást zúzták, akkor kellett volna lépnie a támogatóknak, és szervezetet létrehozni, hogy fenntartsák azt a réteget. Mostanra, hogy mi is abbahagyjuk nem látok olyan csapatot, akiből fél éven belül bármi is lehetne. Tehát most már a reklám felület is hiányzik. És az országgal sincs minden rendben...
Kitörési lehetőséget akkor látnék, ha a játék közelébe maradó nagyobb nevek összefognának, és készítenének egy olyan utat, ami mögé be lehet rakni pár csapatot. Eköré az egész köré pedig a már esportssal foglalkozó támogatókat behúzni, tehát egy nagy szervezet.

Akkor mégis csak igaz az, hogy nincs utánpótlás. De vajon azért mert az embereket nem érdekli az esport, vagy azért mert egyszerűen nem bírnak veszíteni a fiatalok és így vagy inkább bele se fognak a dologba, vagy hamar oszlanak és mennek publicolni, ahol folyamatos is lehet a sikerélmény?

Van utánpótlás, tehetségesek is. Csak egy idő után belátják, hogy nincs hova lépni. Megint amit átrágtunk... A hamar oszlással semmi probléma nincsen. Ha megnézed a nagyobb csapatokat ott is előfordulnak ilyesmik, csak van hova mennie a játékosoknak, esetenként együtt más szervezethez. Ami kicsit más még, hogy biztosan emlékszel még anno hány online játék volt. Volt aki DIO-zott, volt aki Moházott és a CS-sek ez így 5 éve kb. Most mi van? Millió online játék, a piac tagolt lett, már nem csak 1 játék mozgatja meg a fantáziáját a fiataloknak.

Ez mondjuk teljes mértékben igaz, bár a versenyeken továbbra is csak egy pár játék rotálódik és azt beláthatjuk, hogy ezek számítanak egyelőre eSportágaknak, de ettől függetlenül nem veszik sokan „komolyan" itthon a játékot. Hogy látod, most, hogy a CS-sek egyetlen igazi kőoszlopa, az OBi úgy néz ki nem kis mértékben haldoklik, nem fogja beverni ez az itthoni közösségnek az utolsó szöget a koporsóba? Hiszen, amit Ti elértetek az eddig a legmagasabb szint az országban most pedig végül is bejelentitek, hogy ez a szint még mindig - már bocsánat a kifejezésért - de lószar? A játékosoknak ezek után valljuk be nem marad az országban másik „példaképnek" nevezhető team, mi fog így történni? És különben is közösségi szerepvállalásról hallottatok már? :D

Természetesen átgondoltuk ezt is. Tudod eleinte sok rajongó volt, érdemes volt miattuk is játszani. Mostanság megfordult a kocka. Ha nem nyerünk meg minden meccset egyből flame, ha csak éppen nyerünk, egyből flame. Megszokta a közönség, hogy hozzuk a szintet. A köztudatban az élt, hogy van az OBi, és alatta xy csapatok. 1éve lassan nem akarnak megverni. Ez kifejezetten rossz, mert nemhogy mi nem tudunk fejlődni, de a többi csapatot sem lehet felrántani. Anno az ancit próbáltuk mindig megverni... és 4 hónap alatt rohamos fejlődésen mentünk keresztül, mert volt CÉLUNK. Jelenleg nem fenyeget veszély, hogy elvegyék a bajnoki címet. Tehát nincs mitől tartani. Viszont van a másik oldal, hogy továbblépni. Az meg ugye csak a külföld lenne esetünkben, no itt jön a probléma.

Egy évben (jó esetben) 2x tudnánk kijutni ilyen rendezvényre, jórészt saját zsebből. Az OBi 3éves pályafutása alatt 3x tudott kijutni ilyen rendezvényekre, ebből egy volt komolyabb. Ez édeskevés ahhoz, hogy valamifajta célnak csúfoljuk. Egyszerűen az, hogy hol tud a csapat legközelebb megjelenni, bizonytalan. Így megy ez közel egy éve. Akkoriban még tudtam a játékosokat motiválni, azonban nem hülyék és rájöttek, hogy ingoványos a talaj, céltalanul meg nem áldozzák fel a szabadidejüket erre. Ha fixen tudnák, hogy meg tudnak jelenni xyz rendezvényeken nem lenne a morállal problémánk.

Kicsit félve teszem most fel a következő kérdést, de így a képzeletbeli mikrofon másik végén úgy érzem kötelességem megkérdezni. Fel fog oszlani az Obi?

Ezt jól látod. De beszéljünk múlt időben. Kb 2héttel az én kilépésem után, egy nagyobb megbeszélés közepette eldöntötték a többiek is, hogy nincsen tovább. Céltalanul nem lehet motiváltnak maradni. Elegük lett nekik is az ígérgetésekből, valamint a bizonytalanságból. Úgy érzik, ha lenne olyan szervezet, aki felkarolná őket, már megtette volna az elmúlt évek alatt. Szóval sokakat el kell keserítenem a hírrel, vége.
Hozzátenném még, hogy nem azért mert néhányuk wowozik. Kaptam máris pletykákat, hogy Res1st 1.6-ozik már, és ott folytatja, Raulék meg WoW-oznak... :D Természetesen kacsa az egész.

Nos, ez igazán elkeserítő, de mi kívülállóként ez ellen túl sokat biztosan nem tehetünk, a csapat ezek szerint meghozta a döntést és így a történet ezen fejezetére pont került és mi a közösségben csak remélni tudjuk, hogy lesz a csapatnak újabb fejezete. Gyakorlatilag eme interjúból mindenki megtudhatta, hogy a csapat egyszerű motiválatlanság miatt oszlik fel, hiszen a kitörés gyakorlatilag lehetetlen itthon, pedig már nincs olyan ellenfél, amely komoly kihívást jelenthetne a team számára. Nevezzük nevén a gyereket megszűnt a versenyhelyzet. Ezzel együtt újabb fejezet indulhat el a Scene életében, hiszen ezek szerint pár igen jó játékos maradt csapat nélkül. Szerinted folytatni fogják és megpróbálják elölről kezdeni újra vagy egyszer és mindenkorra búcsút kell mondanunk tőlük?

Nem hinném, hogy bárkivel is újból kezdenék, hiszen a lehető legjobb lehetőségük a jelenlegi felállás, és csapat volt. Ismerve őket, ez egy hatalmas csalódás egytől egyig mindenkinek. Hogy látjuk-e a csapatot valaha? Bizony :) Az összes magyar LAN-ra le fogunk menni valamilyen felállással, akár többel is, a feeling kedvéért. Természetesen a komolyságot teljes mértékben hanyagolva. Azért jórészt felnőtt ésszel gondolkodó emberekből állt a csapat, azt hiszen kijelenthetem, hogy amíg nincsen JELENTŐS változás a hazai esport-ban, addig a versenyszerű játékot hanyagolni fogjuk. Ellenben ha _valaki_ megtalálna olyan ajánlattal, amiért érdemes visszatérni (csalas_vol2_?) vissza fognak ülni a gép elé a játékosok.

Akkor tehát mostantól minden ismét a pénzen múlik, hiszen jelentős versenyhez jelentős mennyiségű narancssárgás Deákra van szükség. Nos, a madarak azt csiripelik, hogy akkor nem sok pihenőtök maradt hátra, de Te például mostantól a nagy BUMM-ig mivel fogod elütni az idődet?

Jelenleg nem tudom, hogy megérné-e belefeccölni még időt az egészbe, vagy egy nagyot nyelve tovább állni. Az utóbbi nyilván egyszerűbb volna, de valahogy mégis vissza-visszahúz a múlt, meg az az információ halmaz, ami itt a 3 év alatt ért. Még mindig tartom a véleményem, hogy hogyan lehetne beindítani ezt a csúnyán befulladt eSport motort. A kérdés, hogy össze lehet-e fogni azokat az embereket, akik léphetnének ez ügyben. Ez mind csak köd, és "ha" meg "lehet" kupac. Hogy igazából ki lehet-e hozni belőle valamit, az a jövő zenéje.
A jelenlegi esport rendszer viszont katasztrofális, és működésképtelen. Csak úgy működhet szerintem, ha az egészet "átreformálnák". Ehhez pedig lehet, én kevés volnék.

Szerintem hamarosan eljön ez az idő is, de addig is, köszönöm szépen ezt az igen tanulságos eszmecserét, amelyet ezalatt a röpke pár óra alatt elkövettél velem. Én ezúton is szeretnék jó pihenést kívánni a következő nagy lehetőségig és remélem, hogy hamarosan már azon hír kapcsán beszélgethetünk, hogy milyen jó dolog ismét a ringben lenni. Utolsó szó jogán kívánsz még valamit üzenni az olvasóknak?

Köszönöm én is, hogy megkerestél. Reméljük lesz még 6. is Utolsó szó jogán csak annyit szeretnék kérni, hogy se ne keseredjenek el, se ne háborodjanak fel az itt olvasottakon. Ezeket a dolgokat pontról pontra körberágtuk, és higgyék el ez volt a legjobb döntés. Szeretném továbbá bíztatni őket, hiszen övék a jövő, és ha szeretnénk fejlődni minden egyes olvasó és játékos személye érték. Sziasztok!

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 1562
 
1493
 
 
 
kép 3201
 
1385
 
 
kép 4476
 
2520
 
 
 
kép 2979
 
1512
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu