Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
Külföldi scene 2009. július 12. 0 hozzászólás
 

Ahogy telik múlik az idő, egyre inkább vesszük át a jól bevált dolgokat a nyugattól és más helyektől. Ez így van az E-Sport terén is, ennek egyik élő példája a Manager személye. Ez egy nagyon jól

Ahogy telik múlik az idő, egyre inkább vesszük át a jól bevált dolgokat a nyugattól és más helyektől. Ez így van az E-Sport terén is, ennek egyik élő példája a Manager személye. Ez egy nagyon jól hangzó pozíció, sok-sok klán és multigaming büszkélkedhet egy, vagy több, ilyen beosztással rendelkező emberrel már idehaza is. A gyakorlat azt mutatja, hogy ezen emberek legnagyobb része, igazából csak kapizsgálja, hogy miről is kéne szólnia az ő munkájának. Nos, itt a hatalmas lehetőség azok számára, akik szeretnének többet megtudni erről az egész, titokzatos és itthon talán semmi kézen fogható feladatkörrel nem rendelkező munkáról, vagy netalántán, szeretnék azt komolyan és lelkiismeretesen csinálni a jövőben. Az Fnatic oldalán jelent meg egy cikk, melyet páran, a megfelelő angoltudás birtokában, már olvashattatok ott. Most viszont mindenki elolvashatja, hogy miről is szól magasabb szinteken és más országokban a management, milyen feladatokkal jár, és hogy milyen alapvető dolgokra érdemes odafigyelni, ha egy ilyen, hatalmas felelősséggel járó dolgot bevállalunk. Ráadásul a WorldElit managere, King is nyilatkozik a témában és kifejti véleményét és tapasztalatait egy interjú keretében. Nem lett rövid az alkotás, de úgy érzem, hogy aki szeretne picit jobban belelátni a komolyabb E-Sport világba, annak ezekről mindenképpen illik tudnia valamennyit.
Kellemes Olvasgatást, a cikket és az interjút a kibővített részben találjátok!


The way of the manager
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: Fakabat


A Cikk:

Ahhoz, hogy egy sikeres csapatot tudjunk magunkénak, mindenképpen szükségünk van egy managerre, ez nem kérdés. Viszont eléggé sok embernek nehezére esik megérteni, hogy mit is jelent jó managernek lenni és miket is kénytelen egy ilyen ember, nap, mint nap csinálni a csapatáért. Az általános felfogás szerint a managernek nincs más dolga csak a szervezés, ő az, aki lebeszéli a tét meccseket, a gyakorlásokat stb, ezen kívül pedig csak szponzorokat szerez, mintha ez annyira egyszerű dolog lenne. Amit a legtöbb ember nem vesz észre, hogy egy jó manager ennél sokkal több dolgot csinál, kezdve a szponzorokkal való tárgyalástól, egészen a csapat egység építéséig. A managerek nem mások, mint a háttérben tevékenykedő hősei az E-Sportnak.

A managereknek rengeteg kötelességük és felelősségük van, amiket a szervezeten kívüli emberek nem igazán láthatnak. Az egyik legfontosabbak ezek közül az etika, valamint a hozzáállás a munkájukhoz. Ha valaki csak és kizárólag önmagáért vállalja el ezt a feladatot, vagy hogy olyan híres legyen, mint a csapat játékosai, akkor nem fogja tudni jól végezni a munkáját, sőt rosszabb helyzet alakul ki, mintha nem is lenne managere a csapatnak. Aki ilyesfajta munkába kezd, mindent a játékosok miatt kell, hogy csináljon, ugyanis nélkülük gyakorlatilag az ő állása sem létezik. A World Elit managere, Pei "King" Le nyilatkozta ezt arról, hogy a játékosok mindennél fontosabbak:
"Szerintem egy jó klubnál a játékosok elsőbbséget élveznek mindennel szemben, és ez az alapja is egy csapatnak"

Hogyan lehetne stabil egy szerkezet, ha nem gondoskodnak a legfontosabb tartó pillérekről? Professzionális csapatok, mint az fnatic (CS), a WICKED (Wc3) és a WE (Wc3), évek óta ugyanazzal a felállással játszanak, párhuzamosan fejlesztik a játékosaikat és a managmentet. A játékosok nem fölbérelt zsoldosokként vannak számon tartva, akiket egy rövid időre fölhasználnak, és ha valami rosszul megy, akkor eltávolítanak.

Van, hogy az elkötelezettség mértékét és a csapatépítést helyezik előtérbe, ezt a dél-koreai StarCraft csapatokon kívül másutt nem nagyon láthatjuk. A managerek azért csinálják ezt, hogy a játékosokat közelebb hozzák egymáshoz, hogy egyfajta csapategység alakuljon ki, amelynek következtében a játékosoknak lesz egy kicsiny, támogatást és erőt adó társaságuk. Ha valaki fejleszteni akarja a stratégiáit, a csapattársai ott lesznek és segítenek, ha más elbukik egy nagyon fontos tét meccset, akkor a többiek egyből ott vannak, hogy segítséget és motivációt nyújtsanak társuknak. Amikor Kinget megkérdeztem, hogy alkalmaz e bármilyen módszert a játékos-egység megszilárdítására, ezt válaszolta:
"Igen, mindig csinálok ilyesmi dolgokat. A csapatom sokszor szervez kinti programokat. Ez megfelel mindenkinek, hisz szinte együtt élünk"
A leginkább olyan feladat, amely elkerüli a csapaton kívüli emberek figyelmét, az a tárgyalás. A legtöbb manager úgy viselkedik, mintha a játékosok közvetítője lenne, lebeszéli a fizetést, a szponzorációk részleteit és a játékos feltételeket. A manager nélkül a legtöbb játékos egyből elfogadná, amit ajánlanak neki és meg sem próbálna harcolni azért, amit megérdemel. Vagy, a legrosszabb esetben, elkezdene tárgyalni azért, amit akar, nem pedig azért, amire szüksége van. A managernek áll jogában eldönteni, hogy mire van szükségük és mit akarnak a csapatban játszó emberek, nem pedig a szurkolóknak vagy maguknak a játékosoknak.

A marketing szintén egy eléggé nagy részét képezi egy jó manager feladatainak. Gondoskodnia kell arról, hogy a játékosai megtartsák értéküket, ezért gyakran kell szerepeltetnie őket a nyilvánosság előtt, a győzelem kevés ehhez. Interjúk és attrakciók lebeszélése és kitalálása, moviek és PR tevékenységek megszervezése, mint például egy Steel Series pultnál való munka, mind-mind gondoskodik arról, hogy a játékosnak legyen jövője. A győzelem csak egy szelete a tortának napjainkban, ha a játékos nem tud valamilyen formában kötődni a publikumhoz, vagy nem néznek föl rá, mint egy példaképre, akkor ki és miért rajongana érte? Ha nem irányítja valaki a nyilvános szerepléseit egy játékosnak, akkor az úgynevezett pénzfa, sokkal soványabb lenne és elpusztulna a nemtörődömség következtében vagy csak szépen kisajtolnák, és hosszútávon hamar elhalna.

Jegyek vásárlása, szobák lefoglalása, játszó, gyakorló és tét meccses napok beosztása és még sok más. Ha ebbe a pozícióba kerülsz, nem csak a saját életed és karriered kell tudnod irányítani és fejleszteni, hanem még legalább 5 másik emberét is. Normális és kényelmes feltételeket biztosítani számukra, megoldani, hogy időben ott legyenek, ahol kell, és mindig ott legyenek, ahol kell... sokkal nagyobb feladat, mint azt gondolnánk.
"Mi nem mondjuk meg mikor és hogyan gyakoroljanak. Megvannak a saját módszereik erre. Természetesen, azért figyelemmel kísérem őket, és ha nem gyakorolnak eleget vagy csak nem fordítanak rá túl sok figyelmet, akkor erre igyekszem rámutatni és hagyom, hogy maguktól javítsanak a helyzeten" - Pei "King" Le

A játékosaid felelősségérzetének fejlesztésével egy olyan professzionális magatartásra nevelheted őket, mely kihat majd mind a csapattársaira, mind pedig a karrierjére is. Egy dolog csapat-rabszolgának lenni és dadusgatni a játékosokat reggeltől estig, egy másik, ha tanításukkal hozzájárulunk fejlődésükhöz. Megrekedhetsz ugyanabban a munkában nap, mint nap. Vagy taníthatod őket és ezáltal előidézheted, hogy átvegyék az irányítást karrierjük és életük fölött, valamint megengedjék neked, mint managernek, hogy segítsd a csapat és saját előrehaladásukat. Lehetsz egy feladat-felelős és kezelheted a játékosaid botlásait, vagy lehetsz egy "Jerry Maguire" és irányíthatod az emberek életét. Amikor megkérdeztem Kinget, hogy melyik stílust választaná, ezt mondta:
"Igazából mind a két oldal megvan bennem, amikor managelem a csapatot. Együtt élünk, együtt játszunk és barátokként viccelődünk. Másrészről pedig, ha a szervezetről van szó, csinálniuk kell, amit mondok."

Ez rávilágít arra, hogy emberi lényként kell kezelni a játékosaidat. Ennek ellenére tudniuk kell, hogy te vagy a managerük és a legjobbat akarod nekik, ezért követniük kell, függetlenül attól, hogy ők mit akarnak.

Hogy jó manager legyél, nincs szükséged sok pénzre, nem kell a legjobb edzőnek lenned, sem pedig egy rabszolgának. Szívből kell cselekedned, ember számba kell venned a játékosaidat és logikusan kell tudnod gondolkozni. Figyeld meg ezen iparág eszközeit, ügyesen használd őket föl és tanulj belőlük, majd érezd jól magad!

Az Interjú:

Mi vett rá téged arra, hogy E-Sport manager legyél ahelyett, hogy a játszanál?

Amikor belekeveredtem ebbe az egész cyber világba, rögtön vezető pozícióba kerültem. Úgy gondoltam, hogy egy ember nem tudja megfelelően elvégezni ezt a két dolgot, főleg az én terveim ismeretében. Ezért úgy döntöttem, hogy egy jó vezető leszek.

Managerként mi az első számú dolog számodra?

Általában rengeteg sok kapcsolódó dolgot kell végiggondolnom. Ha lenne egy ilyen listám, akkor talán az az együttérzést és a stabilitást tenném az első helyekre.

Managerként mik a feladataid, a legfőbbek és a kevésbé fontosabbak?

Nagyon sok mindennel kell foglalkoznom, leginkább azon apró dolgokkal, melyek alapesetben triviálisak, itt viszont számolni kell velük. Általában figyelembe kell vennem a csapatom fejlesztésének terveit, másrészről pedig biztosítanom a létminimumot a játékosaim számára.

Managerként a játékosaid a legfontosabbak?

Szerintem egy jó klubnál a játékosok elsőbbséget élveznek mindennel szemben, és ez az alapja is egy csapatnak.

Mit gondolsz, csak egy bizonyos típusú emberből válhat jó manager?

Nem hiszem, hogy akárki tudna irányítani vagy managelni egy csapatot, leginkább az emberi személyiségtől függ. Én örülök, hogy manager lehetek a magam személyiségével.

A jövőben is E-Sport manager szeretnél lenni, vagy más jellegű terveid vannak?

Szeretném továbbra is a WE-t megfelelően vezetni, ezen kívül pedig a kínai közösséget és cyber világot fejleszteni. Egyelőre más terveim nagyon nincsenek.

Vannak bizonyos tulajdonságok vagy képességek, amiket az általad managelni kívánt játékosokban keresel?

Amikor embert keresek, akkor a játékos különböző tulajdonságait kell figyelembe vennem, az egyik legfontosabb ezek közül, hogy az adott játékos kijön e a csapat többi tagjával és megfelelő e a WE számára. No meg az, hogy elég figyelmet szentel e a gyakorlásnak, mert ez kulcsfontosságú.

A korhatárra vonatkozó mítoszról mi a véleményed, lehet benne valami igazság? Ugye sokan gondolják úgy, hogy a 21-ik életéved betöltése után már kiöregedtél az E-Sportból és nem tudsz lépést tartani a fiatalabb korosztállyal.

Nem hiszem, hogy a kor bármilyen hatással is lenne egy játékos karrierjére. Véleményem szerint, a cyber világ fejletlensége miatt gondoljuk ezt problémának. Ezalatt azt értem, hogy a játékosok fizetése nem eléggé nagy ahhoz, hogy egy bizonyos kor elérése után megérje nekik ezzel foglalkozni, vagy elkezdenek gondolkodni a házasságon és a gyerekvállaláson. Kicsit zavartak lesznek és így nem nagyon érnek el sikereket. Szerintem, ha napjaink profi e-sportolói képesek lesznek annyi pénzt keresni, amennyit más atléták, akkor ez a dolog teljes mértékben el fog tűnni.

Egy eléggé dinamikus látásmóddal rendelkező csapat managereként mit gondolsz arról, hogy mennyire érdemes egy azon csapat játékosait, különböző nemzetekből összeszedni és kiválogatni? Vagy az a legjobb, ha mindenki ugyanolyan nemzetiségű?

Egyedül az egység az, ami számit. Származástól függetlenül, bárki értékes és pótolhatatlan tagja lehet a csapatnak.

Szoktál csináltatni a játékosaiddal különböző csapatépítő programokat? Ahogy a koreai StarCraft csapatok elviszik a tagjaikat ilyesfajta tréningekre, ahol együtt dolgoznak és mulatnak a csapategység fokozásának érdekében, vagy bármi hasonlót?

Igen, mindig csinálok ilyesmi dolgokat. A csapatom sokszor szervez kinti programokat. Ez megfelel mindenkinek, hisz szinte együtt élünk.

Hogyan építitek föl a gyakorlások menetét? Előre kijelölt órákat szántok erre, vagy elrendelt feladata a játékosoknak?

Mi nem mondjuk meg mikor és hogyan gyakoroljanak. Megvannak a saját módszereik erre. Természetesen, azért figyelemmel kísérem őket, és ha nem gyakorolnak eleget vagy csak nem fordítanak rá túl sok figyelmet, akkor erre igyekszem rámutatni és hagyom, hogy maguktól javítsanak a helyzeten

Szoktad irányítani és nevelni a játékosaidat a játékon kívül is? Olyasmikre gondolok, mint a megjelenés a publikum előtt, mit mondhatnak egy interjúban és hasonlók.

Természetesen, ha ilyesmi körülménnyel találkozunk, azonnal megbeszélem és elmagyarázom nekik, hogy mit és hogyan kell, lehet nekik csinálni. Sok fiatal játékos van a csapatomban.

Mint manager, mit gondolsz a játékosaidról?

Jelenleg teljes mértékben elégedett vagyok velük és büszke vagyok rájuk. Remélem az E-Sport jó úton fog fejlődni.

Hogy látod a saját managelési stílusodat? Inkább egy erőteljesebb technikát alkalmazol, így megmondod, mit csináljanak és főnökként vagy jelen, vagy megpróbálod inspirálni őket és motiválni azért, hogy minél többet kihozzanak magukból?

Igazából mind a két oldal megvan bennem, amikor managelem a csapatot. Együtt élünk, együtt játszunk és barátokként viccelődünk. Másrészről pedig, ha a szervezetről van szó, csinálniuk kell, amit mondok.

Mint manager, fontosnak tartod e a játékosod mentális képességeinek az edzését? Megpróbálsz-e segíteni nekik túljutni az érzelmi leblokkolásokon, a hullámvölgyeken? Biztatod és hagyod őket logikusan, nem pedig érzelmi alapon játszani?

Oh, néha megpróbálom ezeket a feladatokat, de eddig még nem találtam semmilyen eszközt, amellyel hatást gyakorolhatnék az érzelmeikre.

Manager szemszögből, szoktad a játékosaid válláról levenni a problémákat, érzelmi csalódásokat és más ügyes bajos terheket, hogy segíts nekik?

Igen, mi profi játékosok és csapat vagyunk, mind összetartozunk, segítünk egymásnak, hogy enyhítsük a ránk nehezedő nyomást. Néha eléggé nagy nyomás alá kerülök a munkám bizonyos részei miatt és ők is ugyanúgy gondoskodnak rólam. Ez azért eléggé jólesik az embernek.

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 5758
 
1744
 
 
 
kép 1564
 
1449
 
 
kép 1050
 
1464
 
 
 
kép 4093
 
1397
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu