Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
Általános 2008. augusztus 29. 0 hozzászólás
 

Tizenöt év után végre megjelent a Windowsra írt szoftverek linuxos futtatását lehetővé tevő Wine 1.0 verziója. A szoftver évek óta béta állapotban volt elérhető, most végre elkészült a végleges

Tizenöt év után végre megjelent a Windowsra írt szoftverek linuxos futtatását lehetővé tevő Wine 1.0 verziója. A szoftver évek óta béta állapotban volt elérhető, most végre elkészült a végleges verzió. Csak remélhetjük, hogy a gamerek számára sem tűnik majd elérhetetlennek a Linux operációs rendszer.

Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: Hubertus


A Wine fejlesztése azért haladt ennyire lassan, mert egyrészt maguk a Windows-változatok is szerteágazóak, az operációs rendszer API-jai sokszor rosszul, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem dokumentáltak. A Win32 függvényekkel ilyen szempontból nincs nagy probléma, de egyes fájlformátumok és protokollok kiismerése igazi kínszenvedést jelentett a Wine fejlesztőinek, akik ráadásul a mai napig szabadidejükben foglalkoznak a programmal.

A Windows 2000 és a Windows XP megjelenése után a Wine fejlesztése még inkább lelassult, ugyanis az új operációs rendszerekben bevezetett alapvető változások követése (pl. COM és OLE) sok időt vett igénybe -- főleg dokumentáció nélkül. Emellett időközben a Windowsra írt szoftverek is megváltoztak, ahogy a gyártók elhagyták a régebbi verziók (95, 98, Me) támogatását. Közben a Linux is folyamatosan változott, bővült, amit a Wine-nak is követni kellett. A fejlesztést az is lassította, hogy a nyílt forrású Wine projekt sosem rendelkezett egy átfogó hibakezelő és tesztelő rendszerrel.

A Wine weboldalán jelenleg közel 10 ezer különféle windowsos alkalmazásról érhetőek el kompatibilitási információk, ezek közül majdnem 1300 olyat találni, amely mindenféle probléma nélkül települ és fut Wine-on, további 1500 pedig apróbb trükkökkel működésre bírható. A hibátlanul futó, "Platina" minősítésű, alkalmazások sorában számos játékot is találni (pl. Half-Life 2, Call of Duty 2, Star Wars: Galaxies, Battlefield 1942), egyébként is feltűnően sok játék van a tízezres listában, amelynek oka az lehet, hogy a népszerű windowsos alkalmazások legtöbbjének megvan a linuxos megfelelője, a szabad operációs rendszer azonban játéktámogatás terén mindig mostohagyereknek számított.

A fejlesztők szerint a Wine ugyan elérte az 1.0 verziót, de még nem tökéletes, a .Net platformra írt alkalmazásokkal például adódhatnak problémák, de a szoftverekbe épített másolásvédelmi eljárások, aktiválási rendszerek is gondot okozhatnak. A Microsoft automatikus frissítőszolgáltatásával például nem update-elhetők Wine-on futtatott Microsoft-alkalmazások, a WGA (Windows Genuine Advantage) ellenőrzés pedig blokkolja a frissítések letöltését. Eközben a Linux is változik, a Wine fejlesztői szerint a szabad forrású operációs rendszerbe építet újabbnál újabb biztonsági szolgáltatások például könnyen okozhatnak kompatibilitási problémákat, amelyeken természetesen igyekeznek úrrá lenni.

A Wine elsősorban azoknak jelenthet megoldást, akik Linuxot szeretnének használni az asztali gépükön, azonban egyes, számukra kritikus fontosságú szoftverek nem készültek el a szabad operációs rendszerre, és csak Windowson működnek. A virtualizáció megjelenésével és elterjedésével azonban ma már egyáltalán nem jelent problémát a két operációs rendszer párhuzamos futtatása, így ha valakinek szüksége van egy windowsos alkalmazásra, bátran elindíthatja amúgy linuxos gépén valamelyik Windowst, és benne az adott programot -- hivatalosan támogatva, natív környezetben.

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 1182
 
1395
 
 
 
kép 966
 
1397
 
 
kép 2744
 
1484
 
 
 
kép 4397
 
2339
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu