Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
E-sport 2007. november 26. 0 hozzászólás
 

1. tény: A világon közel háromszor annyi éles lõszer van forgalomban, mint ahány ember lakja a bolygót. 2. tény: Lõszert gyártani sokkal nagyobb üzlet, mint fegyvert. 3. tény: Még a világ legjobban

newspic

1. tény: A világon közel háromszor annyi éles lõszer van forgalomban, mint ahány ember lakja a bolygót.
2. tény: Lõszert gyártani sokkal nagyobb üzlet, mint fegyvert.
3. tény: Még a világ legjobban képzett szárazföldi csapatai számára (igen, ez az amerikai tengerészgyalogság) is jó arány, ha 75 lövésenként megerõsített találatot realizálnak (ami nem jelenti azt, hogy a találat el is érte a célját, például, hogy a kõolajban gazdag hazáját és Allahot védõ hadfi beadta a kulcsot).

Hogy ennek mi az oka? Klikk ide és kiderül!
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: Dany


A történet ott kezdõdik, ahol az elsõ lõporral (illetve lõporgázzal) mûködtetett fegyverek megszülettek. Az ágyúknak, késõbb pedig a puskáknak és a pisztolyoknak ki kellett lõni valamit, méghozzá olyan valamit, ami az ellenséget igen komoly testi fenyítéssel kecsegteti. Ezek kezdetben a kor legfinomabban megmunkált golyóbisai voltak. Éppen jó súlyúnak és méretûnek kellett lenniük, hogy kellõen pusztítóak legyenek, ugyanakkor messze is repüljenek, valamint hogy egyáltalán elhagyják a csövet és ne eltömítsék. Az ezeket öntõ és faragó mestereket komoly megbecsülés övezte, némely szaki a saját kis emblémájával látta el a komolyabb (értsd: háború elõtti) megrendelésre készült ágyúgolyókat (persze ha a megrendelõt begyalulták, utána azért ildomos volt elbujkálni picit a családdal a gyõztes fél felnégyelési szándéka elõl).

Aztán egy nagyot ugorva eljutottunk oda, ahol végeredményben ma is tartunk, a ballisztikai lövedékekhez. Mert minél kisebb a lövedék légellenállása, annál nagyobb tömeget képes adott távolságra adott energiával célba juttatni – a nagyobb tömeg pedig ugye nagyobb rombolás, a lövõ oldaláról nézve tiszta haszon. Fontos még az egybeépítés – rendkívül idióta látvány lenne egy akciófilmben vagy akár egy waron is, ha minden lövés után elõkapnák a harcoló felek a kis lõporos tülköt (mint a prémvadászok), a tömítõanyagot, meg a lõszert és egyesével dugaszolnák bele a fegyverbe. A kényelem mellett a gyorsaságot is szolgálja, hogy a mind pontosabb gyártástechnológiáknak köszönhetõen mára minden azonos kaliberû lõszer tényleg egyforma méretû (nem kell tömítés, hiszen nem lesz rés a lõszer és a csõ fala között), valamint eleve tartalmazza a jól adagolt lõport, és a begyújtáshoz szükséges keveréket is.

newspic

Balról jobbra: huzagolatlan sörétes puska lõszere; karabélylõszer; Magnum típusú pisztolylõszer; védõköpenyes, avagy ûrméret alatti pisztolylõszer. Érdemes megfigyelni a két, illetve három jobboldali csapott tetejét és az egybesajtolt hüvelynél kialakult kis recés illesztéket.

Ezek a lõszerek elvüket tekintve azonosak a régi idõk golyóival, az elõrelépés a fizikában és a gyártásban van csupán. És innentõl nem is volt egetverõ áttörés; az elméleti alapokhoz nem sikerült azóta se semmit hozzátenni. Eszerint a lövés kiváltásakor a gyújtóelegy begyújtja a lõport, ami rendkívül heves, ám igen rövid reakcióval elég. Eközben gázok keletkeznek, melyek terjeszkedni akarnak, de hátrafelé a zárszerkezettõl, oldalirányba pedig a fegyver csövétõl nem tudnak. Marad az elõre, ahol a lõszer található, ezt tolják maguk elõtt, egészen addig, míg el nem érik a csõ száját, ahol minden irányban szétoszlanak, a lövedék meg menjen... hát nem békével.

Érdekes, hogy a világon sokkal több nemzetközi konvenció szól a lövedékek és lõszerek gyártásának korlátozásáról, mint a fegyverekérõl. Ennek prózai oka van; ezeket a tilalmi intézkedéseket többségében azok az óriás fegyvercégek szövegezik, akik a vezetõ hatalmak beszállítói. Mivel az õ üzletük megvan, nem lenne szerencsés, ha valaki jobb ajánlattal állna elõ, így aztán inkább kilobbizzák a tárolható mennyiségek olyan mérvû korlátozását, hogy a piac egy új belépõje egyszerûen ne tudjon pár kis megrendelésnél többet aláírni.

A fentebb már említett találati mutató (75 az egyhez) a második világháború szõnyegbombázásokkal, tüzérfedezettel és repülõgépek géppuskás közelharcával fémjelzett idején még 400-700 az egyhez volt. A fegyverek többségét akkor is, és ma is úgy tervezték (mert úgy eladhatók), hogy minél több lövés leadására legyen alkalmas komoly karbantartás nélkül, illetve ezen komoly karbantartás után mind hosszabb ideig lehessen használni, azaz hadrendben tartani. Erre talán a Magyar Honvédség AK-63-D karabélyai jó példák, amikkel anno minden sorállományú lõtt legalább 20-30 éleslõszert 3 havonta. Na, az 1963 óta sok – pontosan 4400 lövés, ha 25-tel szorzunk. Még a hajdani 400-as aránnyal is, ez 11 megerõsített találat, ami messze jobb mint amilyen elvárásokkal egy fegyvert a dobozból a katona kezébe nyomnak.

newspic

Már itt is dúl a divatláz: Fa ládára emlékeztetõ dobozban, és egy népszerû típus nevével próbálják az amúgy teljesen hétköznapi 9 mm-es lõszer eladását növelni.

Békeidõben is, egy ország folyamatosan gyakorlatoztatja fegyveres erõit, hogy készültségük megfelelõ szintû legyen. Ehhez pedig lõni kell – jobban eleresztett országokban high-tech lõtereken, különbözõ napszakokban és sokat, csóróbbakban meg minél kevesebbszer és kevesebbet. De ezzel is megy a drága lõszer, pörög a beszállító számlája. És akkor még a szavatossági idõrõl nem is beszéltünk, amit manapság már direkt szabotálnak a gyártók, hogy a legyártott lõszereket ne lehessen biztonságosan felhasználni, csak a gyártástól számított x évig. A modern hadviselõ országok (értsd: NATO) nem engedhetik meg maguknak, hogy egy katonájuk a lejárt lõszer miatt bekövetkezett baleset okán kerüljön fõmûsoridõs hírré, tehát x évenként ellövetik az egész lõszerkészletet (a tartalékokkal együtt!) és újrarendelik. Vagyis ezt évente csinálják, a nyári hónapokban, tehát a lõszergyárosokhoz már szeptember körül megérkezik az igen bõkezû mikulás, egy tömött puttonnyi megrendelõlappal és egy sokszámjegyû elõleggel.

newspic

Ömlesztett karabélylõszer - így rendelve olcsóbb, de a szállítás közbeni sérülés nagy rizikó. A piros hegy egyes gyártóknál az éles lõszer jelölése, máshol a fényjelzõs lõszereket festik így.

És hogy a történet még abszurdabb legyen, a lövedékek még a kilövés után is értéket képezhetnek. Nemrégiben indult el Amerikában annak a fegyvergyári középvezetõnek a pere, aki Afganisztánban, majd Irakban is gyerekeket bérelt fel közvetítõkön keresztül, hogy a harcok után szedjenek fel jó állapotú lõszereket, vagy töltényhüvelyeket. Ezeket egy a hadseregben szolgáló rokonával szállíttatta haza, és elõbb csak a saját ismerõsei között, késõbb pedig már az interneten árulta, mint háborús szuveníreket. A dolog abszurditását mégsem az adja, hogy valaki a háborúból és a halálból kovácsol hasznot, hanem hogy a per tárgya a nemzetközi vámok, és a bevétel utáni adózási szabályok kijátszása végett kezdõdött.

Mivel most nem szerepelt egyetlen fegyver sem részletesen, adatokat se írok le, csak néhány érdekesebb, kevésbé közismert infót:

  • Az izraeli gyártású IMI Desert Eagle pisztoly nem csak az általuk kedvelt .50-es kaliberû (ez 12,27 mm) lövedék kilövésére alkalmas, de 2 fõdarab cseréjével pár perc alatt képes lehet a .44 Magnum (10,92 mm) és a .357 Magnum (9 mm) típusú lõszerek fogadására. Ezek kisebb mérete miatt - evidens módon - több is fér egy tárba, mint a „nagytestvérbõl”.
  • A NATO-ban annyira már nem preferált 7,62 mm-es karabélylõszer (régen 7,62x51 mm a NATO-ban és 7,62x39 mm Oroszországban) azért volt szerencsésebb, mint az 5,56 és 5,45-ös típusok, mert egy cigaretta vastagsága éppen 7,62 mm. Egy nap alatt át lehet alakítani bármelyik dohányipari gyár gépsorait töltények gyártására.
  • A - szintén izraeli - Galil képes puskagránátok kilövésére, méghozzá jobb találati százalékkal, mint ahogy az alap lõszereket juttatja célba. Ezek után kicsit visszás, de létezik a típusból mesterlövész puska is.
  • A világ terrorszervezeteinek kívánságlistáján az MP-5 az aranyérmes – több szállítóhajót és fegyverboltot is ért már támadás, amiben csak ezeket a típusokat rabolták el.
  • Az amerikai légierõ pilótáit, ha ellenséges területre repülnek be, forgótáras Smith and Wesson márkájú revolverekkel látják el, hiszen egyszerû szerkezetüket a nagy gravitációs erõk nem viselik meg, és kis méretükkel nem akadályozzák a pilótát.

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
Ezt a cikkünket olvastad már? close
Szerintünk ezek a legjobb CS2 pályák
A Counter-Strike-sorozat pályái több mint 20 év távlatából a videojátékok ikonikus helyszíneivé váltak, nem is beszélve a versenysport történelméről. Ma az 5 legjobb CS2-es pályát vesszük sorra.
0 hozzászólás
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 682
 
1484
 
 
 
kép 570
 
1696
 
 
kép 1171
 
1591
 
 
 
kép 1084
 
1353
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu