Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
E-sport 2007. október 17. 0 hozzászólás
 

Ha azt mondom, hogy német fegyvergyártás, akkor a történelem szerelmeseinek a világháború, a Tigris harckocsi, a U-boot, vagy épp az Me-109-es ugorhat be. Ha egy a modern harceszközöket kedvelõ hallja

newspic

Ha azt mondom, hogy német fegyvergyártás, akkor a történelem szerelmeseinek a világháború, a Tigris harckocsi, a U-boot, vagy épp az Me-109-es ugorhat be. Ha egy a modern harceszközöket kedvelõ hallja viszont, biztos bevillan neki a Heckler & Koch név. A nagy tradícióval rendelkezõ, precíziós és anyagfelhasználásukkal úttörõ fegyvereirõl híres német gyártót senki nem vádolhatja azzal, hogy nem haladnak a korral. Ugyanis a globalizáció és a szabadpiac farkastörvényeit szem elõtt tartva a cég nem kisebb célt tûzött ki maga elé, minthogy betör az USA fegyverpiacára is.

Hogy mivel? Idekatt, és kiderül!
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: Dany


A H&K mindig újított, és egy idõben volt képes rendkívül speciális (például a szinte teljesen fémmentes kézifegyver) felhasználási területre éppúgy fejleszteni, mint a tömegeknek (az MP5 a világ legelismertebb kisgéppisztolya). Fejlesztéseik nagy része titkos. Mint például a 90-es évek végén a hüvely nélküli lõszer, a G11-es, amelyet bemutatásakor a jövõ zálogának, a „gazdaságos hadviselés” alapjának írtak le. És bár a produktum tényleg nyersanyag-takarékos, de a magas elõállítási költség miatt nem ragadt meg igazán a köztudatban. Vagy az egyik most is titkosnak minõsített projektjük, amelynek részleteit nem ismerem, de volt szerencsém beleolvasni egy kivonatos anyagba – a lényeg, hogy olyan lõszert fejlesztenek, amely kézifegyverbõl kilõhetõ, és képes a menet közbeni korrekcióra, azaz irányváltásra. Ha ehhez (és ez már saját találgatásom) hozzáadjuk a mind fejlettebb nano-technológiát, vagy a szuper-precíz mûholdas célmegjelölést, máris láthatjuk milyen óriási jövõ állhat egy ilyen fejlesztés elõtt.
Kicsit elkanyarodtam a témától, de azt hiszem sikerült érzékeltetni, hogy a német cég számára nincs lehetetlen, és minden tervüket igen komolyan gondolják. Megvizsgálták egy igen kimerítõ tanulmányban az amerikai fegyveres erõk felszerelési struktúráját, az egyes fegyverek minden elérhetõ adatát összevetették, hogy rátaláljanak a leggyengébb pontra. Hiszen ott érdemes támadni, a sok jó fegyver közül, a legkevésbé jóra kell kínálni alternatívát. Arra jutottak, hogy a szárazföldi erõk által használt M16-os, bár moduláris volta miatt rendkívül sokrétû, mégis az alap konstrukció, amire a sok kütyüt lehet aggatni, kissé már elavult. Ezért egy „alapfegyver” fejlesztésébe kezdtek, ami késõbb ugyanúgy specializálható lesz, de közben nem veszíti el a „mezei” fegyverként mutatott kimagasló eredményeit. A munka eredményét pedig G-36E-re keresztelték.

newspic

Az exportra gyártás miatt a termék a NATO-szabványokat mindenhol követi, tehát az elsõ fontos megállapítás, hogy 5,56 mm ûrméretû. És hogy még valamivel vonzóbbá tegyék a fegyvert a tengeren túliak számára, minden gond nélkül fogadja az M-16-hoz gyártott tárakat is. Komoly anyagjellemzõ-vizsgálatok után, a németek majd az egész puskát nagy szilárdságú, karbonszálakkal erõsített mûanyagból készítették. Ez alól persze vannak kivételek, hiszen a jó öreg fémnek muszáj helyet adni egy automata fegyverben, például a csõ, a zárszerkezet, vagy a csapszegek esetében. A H&K mérnökei leleményesen oldották meg a fém és mûanyag részek összekapcsolását is – a plasztik alkotóelemek öntésekor az öntõformában már benne volt az a pár acélsín, ami a mozgó alkatrészek zavartalan útját biztosítja. Az elsütõmechanizmus, a felépítmény és a mûködési elv nem hordoz semmi újat, „csupán” a megszokott német precízióval elõállított csúcsminõség. A gázdugattyús rendszer és a forgózáras reteszelés más típusoknál már bevált, a különösen hosszú ideig gyártott csõ pedig sokszorozza azok hatékonyságát. Állítólag egy G-36E képes 4-5000 lövést is leadni, mielõtt annyira eltömõdne a csõ a lerakódó kosztól, hogy vagy üzemképtelennél válna a fegyver, vagy a célzási képesség csökkenne drasztikusan (mert a huzagok, amik a töltény forgását, és ezen keresztül stabil röppályáját adják, szinte végig eltömõdnek a lõpormaradványoktól).
A G-36E-bõl eleve több típust fejlesztettek ki, a mind szélesebb alkalmazhatóság érdekében. Az automata puska mellet létezik egy golyószóró, és egy a rohamcsapatoknak szánt karabély változat is. A golyószórónál értelemszerûen a csövet cserélték ki, hogy a nagy hõhatásnak mind jobban ellenálljon, valamint ellátták egy könnyû fegyverlábbal is. Szintén ennél a típusnál kap szerepet (bár elvben a többivel is kompatibilis) a dupla csigatár, amely 100 lõszert képes befogadni, így hosszabb fedezõtüzek leadására is alkalmassá teszi a fegyvert. A karabélynál pedig megvágták a csövet, amivel a hatásos lõtávolság csökkent ugyan, de a méretek, és a súly is. Minden típusnál, az utolsó lövés leadása után a zárkeret hátul reteszelõdik, és gyors tárcsere után egy külön karmanytúval ugrik vissza a kiinduló helyzetbe – és ezzel már be is töltötte az elsõ lõszert, nincs szükség tehát újabb töltõfogásra.

newspic

A praktikumot olyan megoldások szolgálják, mint a behajtható válltámasz, az átlátszó anyagból készült tölténytár, amelyben mindig nyomon lehet kísérni, mennyi van még a 30 lõszerbõl, vagy a mindkét kézzel elérhetõ kezelõszervek. A felhúzókaron van egy fül szerû toldat, amit mindkét irányban ki lehet hajtani, és a jellegzetes H&K tûzváltókar is mindkét oldalon jelen van. A válltámasz behajthatósága a speciális, váratlan helyzeteknél sem hátrány, ugyanis a fegyver teljesen mûködõképes ilyen állapotban is, sem a lövõ kezet, sem a kirepülõ hüvelyt nem akadályozza az elem. Több gyártó alkalmazza a fegyver tetején elhelyezett nagy keretet, ami részint hordfogantyú, részint robusztus „ház” az irányzék számára. Ebbõl rögtön kétféle is található a G-36E-n; a mechanikus inkább csak nosztalgia, bár használható. A fõ iránymutató mégis a fogantyúba ágyazott 1.5X nagyítású optika, ami a harcoló alakulatok egységes véleménye szerint a legjobban használható nagyítás az átlagos harctéri körülmények között.

A G36-E automata puska fõbb adatai a következõk (zárójelben mögötte a golyószóró/karabély változat hasonló adatai):

Ûrméret, mm: egységesen 5,56x45
Lövedék kezdõsebessége, m/s: 920 (920/850)
Kilépõ energia, J: 1730 (1730/1470)
Elméleti tûzgyorsaság, lövés/perc: egységesen 750
Méret és súlyadatok:
Hossz, válltámasszal, mm: 990 (990/860)
Hossz, válltámasz nélkül, mm: 760 (760/615)
A csõ hossza, mm: 480 (480/320)
Tömeg, kg: 3,3 (3,5/3,0)
Üres tár tömege, kg: egységesen 0,125
Tár tömege 30 tölténnyel, kg: egységesen 0,480

Játékbeli vonatkozása a típusnak nem a Counter-Strike-hoz, inkább a Battlefieldhez köthetõ, mégis érdemes beszélni róla itt is, hiszen több, a CS-ben is elõforduló elemet találunk meg rajta. A modern gázelvezetés-elmélet egyik elsõ kiforrott típusa volt az AK-47-es, a NATO-szabványra jó példa a Famas, vagy épp a Colt. A beépített, kis-nagyítású optikai irányzék az AUG és a Sig sajátja, az átlátszó, mûanyag tárakat a p-90 is alkalmazza,és persze a márka egyik szimbóluma is ott van minden waron, az MP5 képében.
Összegezve elmondható, hogy minden, a mai viszonyok szerinti jó tulajdonságot próbáltak egy elérhetõ árú, megbízható fegyverbe sûríteni a német mérnökök, és úgy néz ki sikerült is nekik. Az amerikai gyártóknak most komolyan el kell gondolkodni, ha fel akarják venni a kesztyût, és megtartani a hazai piacot.

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
Ezt a cikkünket olvastad már? close
Lehet-e CS2-t játszani MAC-en?
Míg a legtöbb játékos Windowson fogja megtapasztalni a CS2-t, sok játékosnak lehet, hogy a CS2-t Macen szeretné játszani. Korábban a CS:GO natívan támogatta a Mac-et, bár az új játékban ez nem ilyen egyszerű.
0 hozzászólás
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 4670
 
1464
 
 
 
kép 4752
 
2334
 
 
kép 3070
 
1525
 
 
 
kép 5168
 
2315
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu