Counter-Strike hírek

 

Partnereink

 

Kedvelt Counter-Strike fórumok

 

Új Counter-Strike játékosok

 

Kedvelt Counter-Strike cikkek

 

Beszéd téma

 


master234 új blog bejegyzést írt címmel. szeptember 10.
 
 

Friss Counter-Strike hírek

 
E-sport 2010. április 16. 0 hozzászólás
 

A következő cikkem anyagát az élet sodorta elém, valójában folyamatosan előttem volt, de eddig nem igazán érdekelt a téma. Mostanában elég sokat járok játszani és sajnos és szerencsére gyakran

A következő cikkem anyagát az élet sodorta elém, valójában folyamatosan előttem volt, de eddig nem igazán érdekelt a téma. Mostanában elég sokat járok játszani és sajnos és szerencsére gyakran találkozom a csalók illetve a csalónak mondott játékosok mindkét típusával. Gondoltam leírom, amit a témáról gondolok és tapasztalok.
Tovább a cikkhez
Archív cikk áttöltve: 2012/03/29 · Eredeti szerző: Johnny


Kezdésnek elég ha elmesélem az alaptörténetet. Adott egy szerver, sokan ismerik, sokan járnak fel esténként és hétvégente. Akik rendszeresen járnak, már ismerik is valamennyire egymást, amolyan kis közösséggé alakult a néhány hónap alatt. Sokszor megtörténik azonban, hogy csatlakozik egy-egy játékos, aki már az első néhány perc után csalózik, csíterezik. Valójában fogalma sincsen róla, hogy belecsöppent egy olyan társaságba, akik régen játszanak már a játékkal, ismerik annak fortélyait, trükkjeit és azokat végtelen ügyességgel alkalmazzák is. Ehhez még jön a gondolkodás intézménye is, ami sokat dob a játékon.  Nem csalnak, jól játszanak: ügyesek. Nincsen szükségük a csalásra, hiszen a játék élménye érdekli ezeket az embereket és nem a hazugsággal szerzett dicsőség. Ismerem én is őket, ha csak néhányan vagyunk fenn a szerveren, beszélgetni szoktunk. Kiderült, hogy a legtöbb "ismerősöm" a szerveren velem egykorú, felnőtt, harmincon túli családapa, akiknek a játék a munka után egy kis kikapcsolódás és eszük ágában sincsen a könnyebb utat választani.

Viiszatérve a frissen csatlakozott vitézre, aki nem ésszel, hanem erőből próbálja meg megmutatni a "tudását", nagyon keményen osztja az észt, ő lesz a szerver "megmondóembere", majd ha már nagyon sokat csalózott anyázva elvonul a szerverről. Természetesen a többiek nem mondanak semmit, nem reflektálnak a csalódottságtól paprikás legénynek, hiszen sem indoka sem valóságalapja nincsen a felháborodottságának.

És most jön a lényeg. Emberünk visszatér. Nevében már szerepel a "WH" felirat jelölve, hogy rendelkezik a súlycsoportnak megfeleő "tudással". A "WH" a Wall Hack azaz a falon átlátás képességét adja, ami egy csalásfajta ( Elnézést kérek azoktól, akik ismerik a kifejezést és a csalásmódot, de azt hiszen így teljes a mondandóm. ). És már mondja is, hogy ha mi is csalunk ő is fog. És megmutatja, hogyan lehet a lentebbnél is lejjebb csúszni. Emelkedik a statja, egyre szebb a növekvő különbség a találati és a halálozási arány között. Majd elmegy, mert megunja a hirtelen szerzett dicsőséget, észre sem veszi, hogy más nem csalt mellette, amióta felszerelkezett a "tudással", nem tudnak vele lépést tartani a többiek. Ő a domináns.

De lássuk csak, kik a csalók és milyen típusaik léteznek. A csalók azok, akik a játék során nem a saját tudásuk alapján és segítségével szereznek előnyt az ellenféllel szemben, hanem a gép képességeit használják fel. Kiegészítik és / vagy kipótolják a valós képességeket olyan eszközökkel, amik nem megengedettek. Ilyenek lehetnek például a már említett "Wall Hack" vagy az "AimBot" ( a célzást valójában nem a játékos, hanem a gép végzi el. Csak lőni kell. ), de sok más is felsorolható lenne.

Nézzük meg a csalók típusait! Az én véleményem szerint négy féle csaló létezik: az első, aki csak kipróbálja, megnézi az adott csalást, hogy legyen róla fogalma, felismerje azt játék közben. Amolyan tájékozódásféle a célja a modok telepítésével és használatával. A csalásokat nem véglegesen használja csak egyszer vagy kétszer a próba kedvéért. Ebbe a csoportba tartozom én is. Kérdéses, hogy ez csalásnak minősül-e egyáltalán. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hiszen a csalást elkövette az illető.

A második típusba a fent már említett "izomsrácok" tartoznak, akiket a csalódottság hajt és rendelkeznek a teljes repertoárral, amelyet ha kell be is vetnek. Nem titkolják sem a szándékot, sem a csalás tényét vagy szóban vagy a nevükben ezt jelzik is. Indíttatásuk általában a többiek magasabb kvalitásából fakadó lemaradásuk, hátrányuk és az ebből fakadó harag, amit ilyen módon akarnak lefaragni. Csak a saját lelkiismeretüket próbálják meg megnyugtatni, a megcsorbult önbizalmukat felpumpálni a figyelemfelkeltéssel.

A harmadik csoportba azok tartoznak, akik csak az adott játékot akarják tönkre tenni, akik csak a "levegőt rontják". Ezeknek az embereknek a célja általában egy személy, egy csapat vagy egy szerver lejáratása vagy dühítése és hiába "dobják ki az ajtón visszamászik az ablakon". Sunyin a mások jó játékát és kedvét azzal mérgezik, hogy pont akkor kerülnek elő, amikor "nem kéne". Az okok általában személyes jellegűek: kidobták a klánból, a szerverről, elvették a homokozólapátját az oviban vagy elvették a szendvicsét az iskolai büfénél, stb. Tudják jól, hogy mikor kell megérkezni ahhoz, hogy minél többet ártson az antré. Csalásokat csak a megmutatás, a kivagyiság kedvéért használnak fel, valójában nem a csalás a cél hanem a rombolás. Utóbbi két csoport tagjait a hétköznapokban looser - lúzer azaz vesztes - néven ismerjük az élet számos más területén.

A negyedik fajta - akit szándékosan hagytam a végére - az a csoport, akinek a csalás a célja. Ennek érdekében mindenre képes: sorozatszámok, accountok ( számlák, bejelentkezési adatok ) lopására, hamisítására. Hányszor fordult elő, hogy egy frissen megvásárolt játék szériaszáma már a kibontás előtt bannolva volt csalás - nem a többszörös felhasználás - miatt? Ebbe a dologba aztán rengeteg munkát képesek ölni: hamis weboldalak létrehozása, adathalász levelek küldése, csaliszerverek futtatása, hamis csapat létrehozása és még sok már trükk szerepelhet a palettán. Számos alkalommal találkozhatunk olyan bloggal vagy kétségbeesett segítségkéréssel, amikor valakinek a Steam accát nyúlták le az áldozat tapasztalatlansága miatt. Kínos és fájdalmas tanulópénz az biztos. A szervereken ezek a játékosok sosem fedik fel a csalást, ha lebuknak és rájuk bizonyítják is tagadják. Nem bizonyíték semmilyen screenshot vagy log, ők nem csalnak, biztosan le akarják járatni őket. Csapatokat alakítva versenyeken is indulnak. Volt már olyan verseny, ahol a csaló nyerte a teljes megmérettetést majd elvették tőle a győztesnek járó díjat,  mert megbizonyosodott, hogy valóban csalt.

A csalók elleni védekezésre elég sokféle megoldás született. Léteznek feketelisták, "szégyenfalak", ahol a csalók neveit, azonosítóit közzéteszik. A Steam is rendelekzik ilyen listával. Önmagában azonban semmit nem ér ez a megoldás. Mindenki számára ismertek a csalásfigyelő rendszerek, mint például a VAC, a PB és még néhányan, amelyek a konkrét csalásokat próbálják meg szűrni és a csalót azonnal likvidálni a szerverről, több kevesebb sikerrel. Több probléma is felmerül ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban: előfordul, hogy ok nélkül rúgnak ki, tiltanak el játékosokat a játéktól időszakosan vagy véglegesen egy-egy hibás felismerés miatt. Erre számtalan példa előfordult már: a legutóbbi a COD:NW2 Steames megjelenésekor történt csoportos bannolás volt. A másik probléma, hogy a finomhangolásukkor nehéz jól beállítani a szűrőket, hogy mely módosítás számít még legálisnak és melyik számít már csalásnak. Ebben az esetben beláthatatlanok a következmények. Ez utóbbira jó példa néhány GV-szkript a cod2-cod4 szériákból. Megemlíthető még a zárt körű társaság létrehozása, de ennek aggályai épp a zártságon alapulnak: a szerver játékosai csak egymással játszanak, nincs lehetőség "vérfrissítésre", ami egy idő után egyhangúvá teheti a játékot. Ez nem egy jó védekezési lehetőség. Kombinálva első két megoldással mindenképpen fontos megoldás az eredeti játék megvásárlása és a nem tört szerver futtatása. Ez sem jelent 100%-os védelmet, azonban az biztos, hogy akinek megvan az eredeti játék kisebb valószínűséggel fog csalni a végleges kitiltás, bannolás kockázata miatt. Nehezebben teszi fel a lutrira a drága pénzen megvásárolt eredeti játékot a csaló ha tudja, hogy bizony ennek komoly következménye lehet.

Tudni kell: csalások mindig lesznek, mindig van egy újabb befoltozásra váró lyuk a játékok kódjaiban, amit ki lehet használni, azonban ezekhez egyre trükkösebb megoldások szükségesek. Mindig lesz olyan játékos, aki megtalálja és kiaknázza ezeket a hibákat. Ezek felismerése egyre nehezebb feladattá válik, ezért a védekezés is egyre bonyolultabb lesz. Nagyon kevés az olyan játékos, aki képes az egyre kifinomultabb csalásokat ránézésre kiszűrni. Gyanú esetén inkább próbáljuk meg megfigyelni a játékostársat és csak indokolt esetben lépjünk fel ellene, de akkor sem lejáratás céljával. Az elhamarkodott hisztéria csak ellenérzést szül pedig valószínű, hogy a csalónak kikiálltott player csak ügyesebb nálunk, tapasztaltabb vagy egyszerűen mi nem figyelünk oda eléggé, ő pedig ezt kihasználja. Sok esetben szó sincsen csalásról, inkább a csalódottság beszélhet belőlünk. Ne csalózzunk le senkit csak a mi elképzelésünk, meggyőződésünk szerint. Bár ez inkább a viselkedéssel összefüggő téma, de úgy gondolom mndenképpen részben vagy egészben ide is tartozik.

És végül még egy fontos dolog: nem szabad bedőlni semmilyen hírnek, levélnek, weboldalnak, ahol kérik a sorozatszámunkat, azonosítónkat, jelszavunkat vagy bármilyen személyes adatunkat. Ha már megtörtént, nem lehet visszatáncolni, az infót megkaparintották és fel is fogják használni. A játékgyártók, a szerverszolgáltatók, a csapattársak sosem kérnek el ilyen információt, tehát ilyen esetben mindig érdemes gyanakodni és utánajárni miért is volna szükséges megadnunk az adatainkat. Az adathalászattal és adatlopással kapcsolatban már rengeteg hír, leírás, figyelmeztető dokumentáció született, érdemes lehet utánaolvasni!

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most itt vannak
Ezt a cikkünket olvastad már? close
Lehet-e CS2-t játszani MAC-en?
Míg a legtöbb játékos Windowson fogja megtapasztalni a CS2-t, sok játékosnak lehet, hogy a CS2-t Macen szeretné játszani. Korábban a CS:GO natívan támogatta a Mac-et, bár az új játékban ez nem ilyen egyszerű.
0 hozzászólás
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Counter-Strike videók

 

CS2HU Steam csoport

 
1022játékos
153online
41játékban

Utolsó hozzászólások

 

Ajánló

 

Counter-Strike képekben

 
 
kép 3774
 
1442
 
 
 
kép 460
 
1595
 
 
kép 4961
 
2331
 
 
 
kép 3918
 
1306
 

Counter-Strike Hírlevél

 
Iratkozz fel CS2HU hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Counter-Strike sorozat világának legfontosabb híreiről.

Counter-Strike a facebookon

 

A Counter-Strike hírei

 

Logitech G600 MMO csak játékosoknak

Nem kevesebb mint húsz különálló gombbal szerelte fel a Logitech legújabb, leginkább stratégiai és online játékosoknak szánt számítógépes egerét.
június 18. - callofduty.hu

Kacsák a myRevenge-ben

A címből talán már sokan kitalálhatták, hogy miről is szól jelen cikkünk: a német szervezet újfent Magyarország felé vette az irányt és igazolt le egy tehetséges CSS felállást.
május 26. - counter-strike.hu

Online Gaming Championship Invite

Már elég régóta megy a mozgolódás a háttérben, ám kis hazánkra fókuszált terveinket most sikerült véghezvinnünk. Ez a terv nem volt más, mint az OGC Kft. nevéből érkező Online Gaming Championship versenysorozat, mely hamarosan el is kezdődik Counter-Strik
május 05. - counter-strike.hu

eSport ösztöndíj

Emlékszik még valaki a Corvinuson megtartott WoW-os közgazdaságtan előadásra? Sokak számára meglepő volt, mint ahogy az utóbbi években számtalan más játékostársadalombeli epizód. Laikus ismerőseim a mai napig kétkedve fogadják a téma legmeghökkentőbb szto
április 23. - counter-strike.hu

Csalt az aTTaX a CPHGames-en?

A Team ALTERNATE alsóági ellenfelei csalással vádolták meg a német szervezet Counter-Strike: Source játékosait.
április 10. - counter-strike.hu